Besnijdenis helpt mogelijk tegen prostaatkanker

  Een man die besneden is vóór zijn ontmaagding, loopt minder risico op prostaatkanker, zo schrijven onderzoekers.

  Dat blijkt uit een onderzoek van het Fred Hutchinson Cancer Research Center. Onderzoekers kwamen er achter dat een besnijdenis kwaadaardige infecties die kunnen leiden tot prostaatkanker, kan verhinderen.

  Onderzoek
  De onderzoekers analyseerden de informatie van 3.399 mannen. Onder hen hadden 1.754 mannen prostaatkanker en 1.645 waren gezond. Uit de informatie bleek dat de mannen die besneden waren voordat zij aan seks deden, 15 procent minder kans liepen om prostaatkanker te krijgen. Dit in vergelijking met mannen die niet waren besneden of na hun ontmaagding pas besneden werden. Uit de data bleek ook dat besneden mannen 12 procent minder kans hadden om een minder agressieve vorm van prostaatkanker te ontwikkelen en 18 procent minder kans om een agressieve vorm van de ziekte te krijgen.

  WIST U DAT…

  Infecties
  Infecties en seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen een langdurige ontsteking veroorzaken die kan leiden tot prostaatkanker. De ontsteking zorgt namelijk voor een gastvrije omgeving voor kankercellen. Een besnijdenis kan dit voorkomen doordat de binnenste voorhuid strak wordt getrokken en de vochtige ruimte onder de voorhuid daarmee verdwijnt. In die ruimte zouden ziekteverwekkende micro-organismen kunnen overleven, zo is in het blad Cancer te lezen.

  De onderzoekers suggereren dat een besnijdenis de kans op prostaatkanker kan verkleinen maar benadrukken wel dat de relatie tussen infecties en een besnijdenis in de toekomst verder moet worden onderzocht.

  Bronmateriaal

  "Circumcision may help protect against prostate cancer" - eurekalert.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Walwyn (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd