Besneeuwd Nederland schittert op satellietfoto

Het complete land kleurt wit; en dat laat ook ESA niet onberoerd.

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft een foto vrijgegeven waarop ons met sneeuw bedekte land schittert. De foto is gisteren gemaakt, door Copernicus Sentinel-3.

Deze satelliet maakt deel uit van het Copernicus-programma dat de Europese ruimtevaartorganisatie samen met de Europese Commissie heeft opgezet. De satellieten observeren het land, de oceanen en de atmosfeer. En ze leveren zeer regelmatig mooie foto’s af.

Darcy
En op één van de recentere foto’s schittert dus ons land dat dankzij storm Darcy sinds afgelopen weekend wit kleurt. In een groot deel van het land viel tot zo’n 10 centimeter sneeuw en lokaal liep dat zelfs op tot meer dan 20 centimeter.

Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat een grote sneeuwstorm ons land treft. De gevolgen ervan zullen weinigen ontgaan zijn; sneeuwduinen leverden afgelopen weekend en begin van de week gevaarlijke situaties op voor het verkeer, treinen reden niet en ook Eindhoven Airport sloot tijdelijk de deuren.

Afbeelding: bevat aangepaste Copernicus Sentinel data (2021), verwerkt door ESA, CC BY-SA 3.0 IGO.

Passie voor schaatsen
De aanhoudende vorst had volgens de Europese ruimtevaartorganisatie echter ook voordelen. Zo meldt ESA in het bijschrift van de foto dat deze ‘de Nederlandse passie voor schaatsen’ aanwakkerde. Hoewel het wat stereotyperend klinkt, is er natuurlijk niets aan gelogen. De Elfstedenkoorts kwam op (maar werd door COVID-19 snel weer onderdrukt). En velen haalden de schaatsen uit het vet en trokken naar ondiepe plassen, waar het ijs al snel dik genoeg was.

De sneeuw- en ijspret is echter geen heel lang leven beschoren. Het KNMI verwacht dat de temperaturen dit weekend nog onder nul blijven, maar in de loop van volgende week lopen ze toch weer op. En dan zal ook de witte deken die ons land bedekt, geleidelijk aan verdwijnen. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Bronmateriaal

"Netherlands in white" - ESA
Afbeelding bovenaan dit artikel: bevat aangepaste Copernicus Sentinel data (2021), verwerkt door ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd