Beschilderde grafkelders ontdekt onder Utrechts universiteitsgebouw

grafkelder

Archeologen hebben tijdens verbouwingswerkzaamheden van de Universiteit Utrecht een opmerkelijke vondst gedaan. Ze troffen beschilderde middeleeuwse grafkelders met daarin meerdere skeletten aan.

De grafkelders bevinden zich in de kloostergang van het voormalige Minderbroerderklooster. Het klooster werd in de dertiende eeuw gesticht en in 1579 gesloten. Sinds 1816 is het in handen van de Universiteit Utrecht die er eerder anatomie en zoölogie huisvestte. Momenteel wordt het complex verbouwd zodat het de opleiding Rechtsgeleerdheid kan huisvesten.

Tijdens die werkzaamheden stuitte men op twee grafkelders die uit de veertiende of vijftiende eeuw stammen. De wanden van de kelders zijn bepleisterd en beschilderd met kruismotieven. In allebei de kelders zijn minstens zeven skeletten teruggevonden. Twee ervan spreken ‘bijzonder tot de verbeelding’, aldus de universiteit.

De vondst is bijzonder. De laatste keer dat er dergelijke grafkelders in Utrecht werden ontdekt, was in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Bovendien zijn vergelijkbare grafkelders eerder enkel aangetroffen bij Utrechtse kapittelkerken en niet in een kloostercontext.

Bronmateriaal

"Middeleeuwse beschilderde grafkelders onder universiteitsgebouw gevonden" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Universiteit Utrecht.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd