Beschaving uit Bronstijd ontdekt in Kaukasus

Russische en Duitse wetenschappers hebben hoog in de Kaukasus de restanten van een oude en hiervoor onbekende beschaving uit de Bronstijd ontdekt. De onderzoekers werden op de archeologische vondst gewezen door een veertig jaar oude luchtfoto waarop de funderingen van een ovale, stenen constructie duidelijk te zien zijn.

“We hebben hoog in de bergen ten zuiden van Kislovodsk een beschaving ontdekt die dateert uit de periode van de zestiende tot de veertiende eeuw voor Christus,” vertelt onderzoeker Andrei Belinsky. De onderzoekers stuitten in de bergen op 200 stenen funderingen waarvan sommigen nog ongeveer een meter hoog zijn.

Binnenplaats
Elk gebouw was duidelijk met hetzelfde architectonische plan in het achterhoofd gebouwd. “Met een ovale binnenplaats in het midden en met elkaar verbonden door wegen.” De diverse funderingen spreiden zich uit over een gebied dat zeker 96 kilometer lang is.

WIST U DAT…

…men in de Bronstijd ook al hersenoperaties uitvoerde? En dat ging ook nog eens goed!

Hoog
Wetenschappers zijn in hun nopjes met de vondst, omdat deze zo omvangrijk is en de gebouwen nog in uitzonderlijk goede staat verkeren. Dat heeft zeker ook te maken met de ligging ervan: de funderingen liggen op een hoogte van 1,4 tot 2,4 kilometer.

De decoratie en vormen van bronzen voorwerpen die in dit gebied gevonden zijn, wijzen erop dat de beschaving verwant is aan een tweede beschaving die onderzoekers aan het eind van de negentiende eeuw ontdekten. Deze groep mensen leefde aan de voet van de berg Kazbek en staat bekend om diens prachtige bronzen voorwerpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd