Beroemde golfclub maakt golfer beter

Als mensen denken dat ze met de golfclub van een beroemde en uitstekende golfer spelen, worden ze spontaan beter in golf. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers verzamelden 41 studenten die graag golfden. De studenten werden op de baan gezet en moesten putten. Alle studenten kregen een golfclub van de onderzoekers. De helft kreeg te horen dat het een hele goeie was. De andere helft kreeg te horen dat de golfclub ooit had toebehoord aan Ben Curtis: een beroemde golfspeler. Dat laatste was natuurlijk niet waar.

WIST U DAT?

…kinderen minder snel valsspelen als ze verteld wordt dat een onzichtbare prinses toekijkt?

Maar dat leugentje had wel effect, zo meldt het blad PLoS ONE. De studenten die dachten dat ze met een beroemde golfclub speelden, wisten per tien putts gemiddeld anderhalve bal meer in de hole te krijgen. Een enorme verbetering, zo benadrukt onderzoeker Sally Linkenauger.

Het is onduidelijk waarom de studenten opeens zo goed functioneren. Misschien komt het doordat ze aan Curtis en zijn techniek denken of misschien is het een placebo-effect. Hierbij werkt de ‘magische golfclub’ omdat mensen denken dat deze dat gaat doen. Mogelijk krijgen mensen meer zelfvertrouwen door de club en gaan ze daardoor beter spelen. Ook is het mogelijk dat mensen denken dat ze middels de golfclub ‘besmet kunnen raken’ met de vaardigheden van Curtis.

Bronmateriaal

"The Case of the Haunted Golf Club" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matteo Mazzetti (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd