Bergen op Hawaaiiaans eiland lossen langzaam op

berg

Ooit zal het bergachtige eiland Oahu veranderen in een plat eiland. De bergen Waiʻanae en Koʻolau eroderen namelijk niet alleen, maar lossen ook van binnenuit langzaam op.

“We probeerden te achterhalen hoe snel het eiland verdwijnt en welk effect het klimaat op die snelheid heeft,” vertelt geoloog Steve Nelson van de Brigham Young University. “Er lost nu meer materiaal van deze eilanden op dan dat er door erosie verdwijnt.”

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze grondwater en oppervlaktewater analyseerden en vergeleken. Zo konden ze achterhalen welk proces – oplossing van binnenuit of erosie – meer materiaal met zich meebracht. Ook berekenden ze zo hoeveel massa er jaarlijks van het eiland verdwijnt, zo meldt het blad Geochimica et Cosmochimica Acta.

Maar hoe ziet de toekomst van Oahu er nu precies uit? Eén ding lijkt vast te staan: het duurt nog wel even voor de bergen zo plat als een dubbeltje zijn. Op dit moment stijgt de berg nog steeds, door platentektoniek. En dat blijft nog zeker 1,5 miljoen jaar zo. Daarna zal de kracht van het grondwater waarschijnlijk triomferen en de bergen letterlijk gaan ondermijnen, waardoor deze langzaam maar gestaag kleiner gaan worden.

Bronmateriaal

"Hawaiian Islands are dissolving, study says" - Byu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sullynyflhi (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd