Beresheet arriveert vandaag in een baan rond de maan

De maanlander kijkt daarbij nog één keer achterom naar de aarde.

Maanlander Beresheet koerst sinds 21 februari af naar onze natuurlijke satelliet. En vandaag wordt er weer een stapje gezet in zijn bijzondere missie. Zo is het de bedoeling dat de Israëlische maanlander vandaag zijn baan rond de aarde verlaat en zich door de zwaartekracht van de maan zal laten vangen.

Manoeuvre
Beresheet heeft eerst heel wat rond onze aarde gecirkeld om de juiste snelheid te verkrijgen. Als het goed is, heeft de lander nu voldoende vaart. Beresheet zal nu een manoeuvre uit gaan voeren. Een geslaagde manoeuvre betekent dat het ruimtevaartuig voorgoed aan de zwaartekracht van de aarde zal ontsnappen en in een baan rond de maan terecht zal komen. Maar mocht de manoeuvre mislukken, dan zal Beresheet zijn doel volledig voorbijschieten en ergens in het zonnestelsel eindigen. En dat betekent het einde van zijn baanbrekende missie.

Probleempje
Beresheet heeft tot op heden al meerdere manoeuvres succesvol weten uit te voeren. Al ging er eentje wat moeizamer, toen een computer aan boord van het ruimtevaartuig zichzelf onverwachts had gereset. Maar zelfs daarvan kwam de maanlander sterk terug en wist uiteindelijk de manoeuvre zonder verdere tegenslagen alsnog te realiseren. Wat dat betreft is er voldoende hoop dat het ook deze keer gewoon gaat lukken.

Aarde
Beresheet keek ook nog één laatste keer achterom naar de aarde. Daarbij maakte de lander onderstaande foto. Het prachtige plaatje van onze planeet is gemaakt op een afstand van ongeveer 16000 kilometer. Zowel het Arabische schiereiland, als Oost-Afrika zijn op de foto te bewonderen.

Foto van onze aarde gemaakt door Beresheet op een afstand van 16000 kilometer. Afbeelding: SpaceIL

Al met al is het vandaag een spannende dag. Want als het allemaal volgens plan gaat, ligt er niets meer in de weg om over zeven dagen daadwerkelijk voet op de maan te zetten. Een bijzonder moment. Want tot nu toe is het alleen nog de Verenigde Staten, Rusland en China gelukt om een vaartuig op de maan te laten landen. Zal Israël de volgende zijn?

Bronmateriaal

"SpaceIL"

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceIL

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd