Bereikt de olievlek de Europese kust?

Uit een lek in de Golf van Mexico komt dagelijks 800.000 liter olie vrij. Het is mogelijk dat de olie in de Golfstroom terechtkomt, een warme zeestroming in de richting van Europa. Moeten wij in Europa bang zijn dat de olie onze kust gaat vervuilen, of gaat dit niet gebeuren?

“Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de olie de kust van Europa bereikt”, vertelt Chris Karman van onderzoeksinstituut IMARES aan Scientias.nl. “Stel dat er transport middels de Golfstroom plaatsvind (in plaats van aanlanding van de olie regionaal), dan zouden afbraakprocessen er voor zorgen dat de olie is verdwenen lang voordat deze de Europese kust kan bereiken.”

Ook buitenlandse wetenschappers denken dat de olie Europa niet bereikt. “Ik vermoed dat wij niet direct risico lopen”, vertelt Dr. Fabrice Collard van het Franse bedrijf Collecte Localisation Satellites. “Ik observeer echter alleen, ik doe geen voorspellingen.” Bertrand Chapron, hoofd van CERSAT, houdt de boot af: “Of Europa risico loopt? Die vraag wordt momenteel door wetenschappers geanalyseerd.”

Door een explosie op een boorplatform – waarbij elf medewerkers van BP om het leven kwamen – ontstonden op dinsdag 20 april twee lekken in de pijpleiding. Hierop had een klep grotere problemen moeten voorkomen door de pijpleiding per direct geheel af te sluiten. Maar die klep kwam om wat voor reden dan ook niet in actie. Het gevolg: miljoenen liters olie in de Golf van Mexico.

Momenteel werken BP en andere bedrijven aan het opruimen van de olie en het dichten van het lek. Naar verwachting duurt het nog zeker twee maanden, voordat er geen olie meer lekt uit het gezonken boorplatform.

Bronmateriaal

Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd