Bent u gelukkkig? Dan is uw hart het ook!

  Mensen die het grootste deel van de tijd enthousiast en gelukkig zijn, hebben een kleinere kans op hartziekten dan zij die naar sip gedrag neigen. Dat concluderen wetenschappers. Het opwekken van positieve emoties zou volgen hen wel eens het nieuwste middel in de strijd tegen een kwakkelend hart kunnen zijn.

  Het is voor het eerst dat een onderzoek een onafhankelijke relatie laat zien tussen positieve emoties en hartziekten. Maar de onderzoekers zijn er nog niet helemaal. “We hebben dringend behoefte aan klinisch onderzoek op dit gebied,” meent Karina Davidson. “Als de proeven ons onderzoek ondersteunen dan zijn deze resultaten ongelofelijk belangrijk om specifiek te beschrijven wat een arts of patiënt zou kunnen doen om de gezondheid te verbeteren.”

  Davidson en haar team volgden tien jaar lang 1739 mannen en vrouwen. Getrainde verpleegsters beoordeelden het risico dat de proefpersonen op een hartziekte liepen en hielden de negatieve (depressie, vijandigheid, angst) en positieve (blijheid, geluk, opwinding, enthousiasme en tevredenheid) emoties in de gaten. De onderzoekers maakten een stappenplan voor de positieve emoties. Dat plan liep in vijf stappen van ‘geen’ tot ‘extreem’. De onderzoekers ontdekten dat de kans op een hartziekte met elk stapje richting ‘extreem’ 22 procent afnam.

  Volgens Davidson hangt geluk samen met een goed hart, doordat mensen die gelukkiger zijn vaak meer rustperiodes inlassen en sneller herstellen van stressvolle perioden.

  Hartziekte is de belangrijkste doodsoorzaak onder mannen en vrouwen in Europa, Amerika en vele andere geïndustrialiseerde landen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd