Benieuwd hoe succesvol uw kind later wordt? Vraag het aan zijn vriendjes!

Wacht uw kind een grote carrière of eindigt het uiteindelijk in de goot? Vraag het aan uw de vriendjes van uw kind: zij blijken het beste in staat te zijn om te voorspellen welke persoonlijkheidskenmerken een kind later vertoont en dus ook hoe succesvol het later wordt.

Dat schrijven wetenschappers van de Concordia University. Ze startten hun studie in 1976 door basisschoolkinderen te bestuderen. Die kinderen bleven ze gedurende twintig jaar bestuderen. In 1999 en 2003 gingen de onderzoekers nog eens langs bij 700 van de proefpersonen. Ze bestudeerden in die lange periode onder meer persoonlijkheidskenmerken van de proefpersonen. De onderzoekers achterhaalden ook hoe vrienden van de proefpersonen tegen de persoonlijkheid van hun vrienden aankeken.

Extravert
De kinderen moesten zelf aangeven hoe ze scoorden op het gebied van bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Bijvoorbeeld hoe neurotisch, extravert en open ze waren. Ook hun vrienden werd gevraagd hoe de proefpersonen in elkaar staken. “We ontdekten dat de evaluaties van hun vrienden veel nauwer samenhingen met hoe de proefpersonen als volwassenen waren dan hun eigen persoonlijke percepties uit hun jeugd,” vertelt onderzoeker Alexa Martin-Storey.

WIST U DAT…

…een kind eerder spruitjes eet als de spruitjes hippe namen hebben?

Perceptie
Kinderen die zichzelf zagen als sociaal teruggetrokken bleken als volwassenen minder zorgvuldig, minder serieus en gemakzuchtiger te zijn en minder doorzettingsvermogen te hebben. Kinderen waarvan vrienden aangaven dat ze sociaal teruggetrokken waren, groeiden later echter uit tot volwassenen die minder extravert waren. Dat laatste (sociaal teruggetrokken en minder extravert) is meer op één lijn dan het eerste (sociaal teruggetrokken en onzorgvuldig). En in meer gevallen was het beeld dat vrienden van de persoonlijkheid van hun vrienden hadden nauwkeuriger dan de perceptie van de kinderen zelf.

Gedrag
Dat vrienden juist zo goed in staat zijn om te voorspellen hoe het kinderen later zal vergaan, is goed te verklaren. “Dat is ergens logisch, aangezien kinderen de hele dag in de buurt van hun vrienden zijn en gedrag als agressie en aardig heel belangrijk zijn in de schoolomgeving.”

En daarmee lijken vrienden ook beter in staat te zijn om te voorspellen hoe succesvol een kind later als volwassene wordt. Want, zo merken de onderzoekers op, de persoonlijkheidskenmerken van volwassenen hangen samen met een heleboel belangrijke factoren in het leven, bijvoorbeeld de gezondheid, mentale gezondheid en tevredenheid met het beroep.

Bronmateriaal

"Concordia 20-year study shows childhood friends can forecast adulthood success" - Concordia.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nancy Carradine (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd