Het wordt warmer, het wordt natter of juist droger en soms is het plots weer veel te koud voor de tijd van het jaar. Het klimaat verandert, maar hoe precies? Dat weet je eigenlijk niet. Gelukkig is er nu een interactieve kaart waarop je precies kunt opzoeken hoe het klimaat in jouw woonplaats verandert.
Want dat verschilt sterk per regio. In principe wordt het gemiddeld een stuk warmer op aarde, maar er zijn ook gebieden waar het afkoelt of juist relatief hard opwarmt. Ook is er meer extreem weer, waardoor we vaker te maken krijgen met overstromingen, bosbranden en hittegolven. De voorspelling is dat meer dan de helft van onze planeet tegen het eind van de eeuw in een andere klimaatzone terechtkomt.
Met de nieuwe interactieve kaart, The Future Urban Climates, kun je zien hoe het in jouw woonplaats gesteld is met de opwarming. De lijn geeft aan welke plek nu een klimaat heeft dat vergelijkbaar is met jouw regio over vijftig jaar. Kijk snel!
Ecoloog Matthew Fitzpatrick van de University of Maryland heeft maar liefst 40.581 plaatsen over de hele wereld gematcht met nabijgelegen locaties waar momenteel het klimaat heerst dat voor die plaatsen in 2080 wordt voorspeld. Daarvoor gebruikt hij data van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het klimaatpanel van de VN.
Reis je nu naar Noord-Mississippi dan zou je bijvoorbeeld het klimaat ervaren dat naar verwachting in 2080 in New York heerst. “Over vijftig jaar zullen steden op het noordelijk halfrond veel meer op steden in het zuiden lijken”, legt Fitzpatrick uit. “Alles beweegt richting de evenaar als het gaat om het klimaat dat eraan komt.”
Zo warm als in Bordeaux
De grootste veranderingen vinden plaats in Noord-Amerika, Europa en Australië. De nieuwe kaart maakt duidelijk hoe onze wereld eruitziet als de huidige trend echt doorzet tot 2080. Maar ook mildere scenario’s zijn meegenomen: lukt het ons om het tij te keren dan is er logischerwijs minder aan de hand.
In Amsterdam is het bijvoorbeeld in 2080 ongeveer hetzelfde weer als in het huidige Biganos in Frankrijk. Dat ligt nog iets zuidelijker dan Bordeaux. Het is naar verwachting gemiddeld 4,2 graden warmer en 16,3 procent droger. De winters zijn waarschijnlijk zo’n 3,6 graden warmer en 17 procent natter.
Geen vergelijkingsmateriaal
Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe lastiger het is om een vergelijkbare plek te vinden. “Er is geen plaats op aarde die representatief is voor hoe die plaatsen er in de toekomst uit zullen zien”, zegt Fitzpatrick.
Dat is heftiger dan het misschien op het eerste gezicht klinkt: rond de 40 procent van de wereldbevolking woont namelijk in de regio’s rond de evenaar. Dat zijn meer dan 3,3 miljard mensen, die afsteven op een klimaat dat extremer is dan wat we vandaag kennen. Sommige onderzoekers vrezen dan ook dat delen van de tropen onbewoonbaar worden, omdat ons lichaam niet zoveel hitte en vochtigheid kan verdragen.
Realitycheck
En dat is zeker geen onrealistisch scenario. Hoewel we in Europa ons behoorlijk inzetten om de CO2-uitstoot te verminderen, stijgt die wereldwijd nog steeds. Niet voor niets, volgen de weerrecords elkaar in rap tempo op. Onlangs maakten we in Nederland nog de warmste juni ooit mee.
De interactieve kaart moet mensen meer bewust maken van hoeveel warmer het écht gaat worden de komende decennia en dat dit bepaalde regio’s compleet onleefbaar maakt. “Ik hoop dat het mensen helpt beter te begrijpen hoe groot de impact is en waarom wetenschappers zich zo’n zorgen maken”, besluit Fitzpatrick.