De marsrover Curiosity heeft stilstaand een opname van 12 uur gemaakt, waarbij je zowel de zonsopgang als zonsondergang kan zien. De beelden bieden een uniek inkijkje op hoe een dag op Mars eruitziet.
Normaal scheurt de rover Curiosity rond op Mars in de naam van de wetenschap. Echter komt het af en toe voor dat de zon tussen de aarde en de rode planeet gaat staan, waardoor signalen verstoord kunnen raken door geïoniseerde gassen van onze moederster. Dit evenement heet ook wel de zonneconjunctie en is de grootste reden dat wetenschappers één keer in de twee jaar een ‘pauze’ van twee weken inlassen om er zeker van te zijn dat apparatuur op Mars geen wilde dingen gaat doen. Voor het racemonster Curiosity betekent dit dus vooral parkeren en wachten totdat het evenement voorbij is. Tijdens deze geforceerde pitstop heeft de rover echter nog wel werk verricht. Zo heeft Curiosity op acht november een opname gemaakt van zonsopgang tot zonsondergang.
Beelden van de voorkant van de rover. Credit: NASA
Hazcams
De wetenschappers hadden gehoopt om een uniek weerfenomeen vast te leggen, maar helaas is dat niet gelukt. Wat we wel goed kunnen zien, is hoe een normale dag er op Mars uitziet. Zo zien we de schaduw van de rover over het oppervlak kruipen en zien we de zon in de lucht haar weg vervolgen. Helaas zijn de beelden in zwart-wit. Dit is omdat de zogenoemde ‘Hazcams’ zijn gebruikt voor de opname. Deze hazcams maken ‘slechts’ zwartwitfoto’s en hebben de belangrijke functie om ervoor te zorgen dat de rover niet over gevaarlijk terrein gaat rijden. Zo heeft Curiosity eerder rechtsomkeert moeten maken vanwege een enorme verzameling aan windkeien. Het grootste probleem hierbij is vooral de slijtage die passage door een met windkeien – of met andere gevaren – bezaaid gebied aan de wielen oplevert.
Stoffig scherm
De bovenstaande beelden zijn afkomstig van de voorkant van de rover. De onderstaande beelden zijn afkomstig van de achterkant van de rover. Het zijn vooral deze beelden waar de wetenschappers van NASA een aantal kanttekeningen bijzetten. Zo is het ten eerste goed om te onthouden dat de beelden enigszins ‘stoffig’ over kunnen komen. De grootste reden hiervoor is dat er (helaas) nog niemand langs is geweest om de lenzen op te poetsen, en er dus elf jaar aan stof op de buitenkant van de rover zit. Ten tweede valt het op dat tijdens de zonsondergang er een soort van ‘witte sneeuw’ in de lucht lijkt te hangen. Dit heeft te maken met de camera’s die zichzelf proberen af te stellen op het licht en hierbij een gek effect lijken te veroorzaken, een effect dat ook wel te boek staat als ‘hot pixels’. Als laatste wijzen de wetenschappers op een willekeurig zwart vlekje dat vlak voor de zonsondergang op het beeld verschijnt. Dit vlekje is het gevolg van een kosmische straal die toevallig op dat moment de hazcams terroriseerde.
Beelden van de achterkant van de rover. Credit: NASA