Ben jij meer een avondmens? Dan is je kans op depressie groter

Vroege vogel of een nachtuil? Uit een studie onder studenten blijkt dat je als avondliefhebber meer kans hebt op depressie. 

Waar herken jij jezelf meer in: ben je een avondmens die geniet van de eindeloze gesprekken en de sterrenhemel of ben je een vroege vogel die om zeven uur al fris aan de ontbijttafel zit? Behoor je tot de eerste categorie, dan ben je in de meerderheid, maar is dat wel goed? Uit onderzoek blijkt onder andere dat deze mensen meer kans hebben om eerder dood te gaan. Dat heeft niet te maken met het slaappatroon, maar eerder met bepaalde ongezonde gewoontes die daarbij komen kijken.

Nieuw onderzoek
Avondmens zijn brengt ook andere risico’s met zich mee. Onderzoekers van de Universiteit van Surrey, Verenigd Koninkrijk, lieten 546 universiteitsstudenten een online survey invullen over de slaappatronen van de studenten, mindfulness, neigingen tot piekeren, alcoholgebruik en depressie- en angstniveaus. Wat blijkt? Studenten die meer avondmens zijn lopen meer risico op een depressie dan ochtendmensen. Dit heeft te maken met het feit dat avondmensen vaker ongezonde gewoontes hebben, zoals het drinken van alcohol. Daarnaast hebben zij een slechtere slaapkwaliteit en handelen ze met minder bewuste aandacht dan ochtendmensen. Het is daarentegen wel belangrijk om te vermelden dat de deelnemers van het onderzoek allemaal studenten waren. Het kan dus zo zijn dat mensen die tot een andere leeftijdsgroep behoren niet meer risico hebben op een depressie omdat ze avondmensen zijn. De uitkomsten werden door Simon Evans van de Universiteit van Surrey en andere wetenschappers gepubliceerd in het PLOS One tijdschrift.

Mentale gezondheid jongeren
Mentale gezondheid vormt een groot probleem onder jongeren. Ruim één op de drie van hen ervaart mentale klachten. Dit kan volgens de overheid veel verschillende oorzaken hebben: leefomgeving, mogelijkheden om te bewegen en/of sporten, (deelname aan) culturele activiteiten, prestatiedruk op school of werk, hoe prettig de thuissituatie is, fysieke gezondheid, financiële zorgen, zorgen over klimaatverandering zoals hitte of wateroverlast of zorgen over oorlogen in de wereld. In de Volksgezondheidstoekomstverkenning 2020 staat mentale gezondheid zelfs als een van de grootste gezondheidsrisico’s voor de toekomst.

Toekomst
Maar er is volgens de auteurs van dit onderzoek enige hoop: interventies gericht op mindfulness, slaap en alcoholgebruik zouden volgens hen het risico op depressie kunnen verminderen. De onderzoeksresultaten kunnen helpen bij het bedenken van strategieën om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. Zo suggereren de onderzoekers dat mindfulness-training, met de nadruk op het verbeteren van het handelen met bewustzijn, als een effectieve strategie om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken. Bij Mindfulness-training wordt je uitgedaagd om je eigen denkprocessen en gevoelens te observeren zonder oordeel. Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alles wat er op een dag in je hoofd gebeurt. Dit geeft je meer innerlijke rust en voorkomt dat je vastraakt in het drama van je gedachten en gevoelens

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd