Ben je blij of boos? Je hond weet het!

hond2

Nieuw onderzoek toont aan dat honden het verschil kunnen zien tussen een blij en boos mensengezicht. En honden herkennen niet alleen de emoties van hun baasje, maar ook die van mensen die ze nog nooit gezien hebben.

De onderzoekers verzamelden een aantal honden en leerden ze om onderscheid te maken tussen boze en blije gezichten van mensen. De onderzoekers lieten ze daartoe vijftien keer twee foto’s zien waarop een mens boos of blij keek. De honden kregen enkel de bovenste of onderste helft van het gezicht te zien (zie ook de afbeelding hieronder).

Afbeelding: Anjuli Barber / Messerli Research Institute.
Afbeelding: Anjuli Barber / Messerli Research Institute.

Resultaten
Nadat de honden vijftien keer twee foto’s te zien hadden gekregen, was het tijd om hun vaardigheden te testen. Ze kregen opnieuw foto’s te zien, alleen waren het nu foto’s van de bovenste helft van onbekende gezichten, foto’s van de andere helft van de gezichten die ze eerder hadden gezien, foto’s van de andere helft van onbekende gezichten of de linkerhelft van de gezichten die ze eerder hadden gezien. De honden bleken vaker dan wanneer ze zouden gokken onderscheid te kunnen maken tussen een boos en blij gezicht. “Onze studie laat zien dat honden onderscheid kunnen maken tussen boze en blije gezichtsuitdrukkingen van mensen,” stelt onderzoeker Ludwig Huber. “Ze weten dat deze twee gezichtsuitdrukkingen elk een eigen betekenis hebben en kunnen ze niet alleen onderscheiden bij mensen die ze kennen, maar ook bij mensen die ze nog nooit gezien hebben.”

WIST JE DAT…

Betekenis
Dat de honden weten dat de ene gezichtsuitdrukking wat anders betekent dan de andere, lijkt duidelijk. Maar wat betekent zo’n gezichtsuitdrukking dan precies voor een hond? “Het lijkt ons waarschijnlijk dat honden een lachend gezicht associëren met een positieve betekenis en een boos gezicht met een negatieve betekenis,” stelt Huber. Hij wijst erop dat honden meer moeite hadden om een boos gezicht te leren associëren met een beloning. Dat wijst erop dat zij – op basis van eerdere ervaringen – al wisten dat het beter was om bij een boos gezicht uit de buurt te blijven.

In de toekomst willen de onderzoekers achterhalen of de ervaringen die honden met mensen hebben invloed hebben op hun vermogen om de emoties van mensen te herkennen. Ook willen ze onderzoeken hoe honden zelf emoties uiten en hoe die emoties beïnvloed worden door de emoties van mensen. “We verwachten zo meer inzicht te krijgen in de bijzondere band tussen mensen en één van hun favoriete huisdieren en in de emotionele levens van dieren in het algemeen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd