‘Belgisch bedrijf kan superbacterie uitschakelen’

Een schoonmaakbedrijf uit Lommel, België beweert de superbacterie die vorige week wereldwijd voor onrust zorgde uit te kunnen schakelen. De superbacterie die op geen enkele vorm van antibiotica reageert, zou wél terugdeinzen voor probiotica: een stofje in de schoonmaakmiddelen van het bedrijf. Dat melden diverse Belgische kranten.

De claim lijkt misschien wat onbetrouwbaar, maar vlak dit schoonmaakbedrijf niet te snel uit. Eerder toonde het bedrijf ook al aan dat het de gevaarlijke MRSA-bacterie uit kon schakelen.

Hygiëne
Probiotica doodt ziektekiemen en vervangt deze door goede of in ieder geval onschadelijke bacteriën. Het stofje bevindt zich in yoghurt en dus ook in de schoonmaakmiddelen van het Lommelse bedrijf. Volgens zaakvoerder Robin Temmerman moet het stofje in combinatie met het regelmatig wassen van de handen het hele probleem grotendeels oplossen.

Gen
De naam superbacterie is wat misleidend. Het gaat namelijk niet om een superbacterie, maar om een gen dat bacteriën resistent maakt. Het grootste probleem is dat dit gen op allerlei bacteriën kan worden overgedragen. Om die overdracht te voorkomen, lijkt een goede hygiëne waarbij schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld van substantieel belang.

Probiotica zijn ook bacteriën, maar dan ‘goede’: ze brengen de mens in principe geen schade toe. Het is onduidelijk wat er gebeurt als het zo gevreesde gen ook op de schitterend lijkende oplossing van het Belgische bedrijf weet over te slaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd