Beleggen in kunst levert meer op dan aandelen

Weg met die aandelen! Beleggen in kunst is helemaal in, zo stellen economen Ernst Bos en Aris Gaaf van LEI. Zij verzamelden gegevens van 2.900 veilinghuizen. Als de aandelenmarkten in het slop zitten dan is beleggen in kunst een goed alternatief. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want sommige kunstwerken verkopen helemaal niet.

Vooral Hedendaagse en Naoorlogse kunst verkoopt goed. Daar is de prijsstijging het hoogst. Oudere kunst verkoopt minder goed, maar dat komt vooral omdat deze kunst vaak in bezit is van musea. Daardoor worden er nauwelijks exemplaren verkocht. Bos en Gaaf melden dat de prijs van oudere kunstwerken vaak wel stabieler is.

De kans dat aangekochte kunst later voor een hoger bedrag wordt doorverkocht is 2,5 groter dan dat er verlies op wordt gemaakt. Wel zijn daarbij een paar factoren van belang. Zo moet de kunstenaar nog kunstwerken maken en moet de kunst zich duidelijk onderscheiden van andere werken.

Overigens hebben kunstwerken en aandelen één ding gemeen: risico en rendement gaan hand in hand. De prijs voor kunstwerken fluctueert heel erg. Soms schiet de prijs omhoog, soms keldert het bedrag. Durft u het risico te nemen?

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen Universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd