Belangrijke deadline gemist? Dan wordt je werk direct als minder goed beoordeeld

De studie wijst erop dat het missen van een deadline de indruk wekt dat je minder competent bent, wat maakt dat je werk ook meteen als gebrekkig wordt gezien.

Het missen van een deadline heeft een negatievere impact dan je zou verwachten. Onderzoekers ontdekten dat te laat inleveren ervoor zorgt dat mensen je werk als van lagere kwaliteit zien dan wanneer je het op tijd inlevert. Lever je je werk daarentegen juist te vroeg in, dan heeft dat verrassend genoeg ook maar weinig voordelen.

Experimenten
In achttien experimenten en studies ondervroegen onderzoekers duizenden mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waaronder managers, HR-personeel en anderen die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van collega’s. De deelnemers kregen hetzelfde werk te zien, zoals reclameflyers, kunst, zakelijke voorstellen en nieuwsartikelen en moesten dit beoordelen. Voordat ze dit deden, werd aangegeven of het werk te vroeg, precies op de deadline of te laat was ingeleverd. Waarom wetenschappers dit graag wilden onderzoeken? “Alle bestaande studies hebben vooral gekeken naar hoe deadlines de gedachten en handelingen van werknemers beïnvloeden”, legt onderzoeker Sam Maglio uit. “Wij wilden echter begrijpen hoe een deadline de perceptie en beoordeling van anderen beïnvloedt wanneer zij naar die werknemers kijken.”

Te laat ingeleverd
Het onderzoek onthult een opvallende bevinding: deelnemers die hoorden dat het werk te laat was ingeleverd, gaven het consequent een lagere beoordeling dan degenen die te horen kregen dat het op tijd of te vroeg was ingeleverd. “Alle deelnemers zagen precies hetzelfde werk”, vertelt Maglio. “Toch lieten ze de kennis over de inleverdatum voortdurend hun beoordeling beïnvloeden.” Volgens de studie komt dit vooral doordat het missen van een deadline de indruk wekt dat je minder capabel bent, wat leidt tot de veronderstelling dat je werk ook niet van goede kwaliteit is.

Negatieve beoordeling
Te late inzendingen werden door beoordelaars net zo negatief beoordeeld als werk met duidelijke tekortkomingen, zoals het niet halen van het vereiste aantal woorden. Het maakte daarbij overigens niet uit hoeveel te laat het werk was ingeleverd, of het nu één dag of één week na de deadline was. Zowel de werknemer als het werk kregen dezelfde negatieve beoordeling. Dit gold zelfs als de werknemer van tevoren had aangegeven de deadline niet te halen. Zelfs voor een werknemer die doorgaans op tijd is, had één gemiste deadline een negatieve invloed op hoe competent en integer hij of zij werd gezien.

Minder integriteit
Een gemiste deadline zorgde er ook voor dat beoordelaars dachten dat de werknemer minder integriteit had. En dat heeft verstrekkende gevolgen. Zo gaven ze aan minder snel geneigd te zijn om die werknemer in de toekomst andere taken te geven. De onderzoekers wijzen erop dat dit de kansen van een werknemer kan verkleinen om zich te bewijzen en promoties te krijgen.

Juiste reden
Wat de schade enigszins beperkt, is als er een goede reden is voor het missen van de deadline. Als het bijvoorbeeld kwam door omstandigheden buiten de controle van de werknemer om, dan gaven beoordelaars de werknemer en het werk een minder negatieve beoordeling dan wanneer de reden binnen hun eigen controle lag. Ook ontdekten de onderzoekers dat de negatieve gevolgen minder groot waren als de deadline of het werk niet als bijzonder belangrijk werd gepresenteerd.

Communicatie
“Goede communicatie over deadlines is essentieel”, merkt Maglio op. “Als het een strikte deadline is, moet je als manager je werknemers hierover informeren. Als je als werknemer de deadline hebt gemist door omstandigheden buiten je controle, is het belangrijk dit aan je manager te laten weten. Dit lijkt een van de weinige situaties te zijn waarin mensen wat meer begrip tonen.”

Te vroeg ingeleverd
De studie, gepubliceerd in Organizational Behavior and Human Decision Processes, toont aan dat je overigens ook niet je best hoeft te doen om je werk zo vroeg mogelijk in te leveren. Dit levert namelijk maar bar weinig voordelen op. Beoordelaars beschouwden werk dat vóór of op de deadline werd ingeleverd als van gelijke kwaliteit. Het vroege inleveren had dus geen significant effect op de beoordeling van de werknemer.

Consistent
De resultaten uit dit onderzoek zijn consistent, ongeacht taal, leeftijd of cultuur. In een experiment op een middelbare school in China beoordeelden studenten kunstwerken in een fictieve kunstwedstrijd. De kunst was op papier geplaatst, waarop ook de datum van indiening stond, zodat zichtbaar was welke versie na de deadline en welke eerder was ingeleverd. Ondanks dat de studenten expliciet werd gevraagd om alle andere details behalve de kunst zelf te negeren, kregen de versies die na de deadline waren ingeleverd, consequent lagere cijfers.

“Deze studie doorbreekt de gebruikelijke machtsdynamiek tussen baas en werknemer”, stelt Maglio. “De kinderen die de beoordeling deden, stelden de deadline niet vast. Het was dus een beoordeling tussen peers, maar het effect bleef hetzelfde. Het benadrukt ook dat het niet uitmaakt wie de deadline heeft bedacht; in de ogen van de beoordelaar is elke gemiste deadline een belangrijke misser.”

Bronmateriaal

"Researchers find missing deadline has a more negative impact than you might think — for you and your work" - University of Toronto Scarborough
Afbeelding bovenaan dit artikel: via Canva Pro

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd