Belangrijk werk van Picasso volgende maand onder de hamer

Het Londense veilinghuis Sotheby’s veilt volgende maand een belangrijk werk van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Het zou gaan om het werk La Lecture, dat Picasso in 1932 maakte. Op het schilderij staat zijn minnares afgebeeld. De opbrengst van het schilderij wordt geschat tussen de dertien en 19,6 miljoen dollar. Dat heeft Sotheby’s maandag bekendgemaakt.

Het betreffende werk is belangrijk omdat het een van de eerste schilderijen is waarop Picasso’s minnares Marie-Therèse Walter (1909-1977) staat afgebeeld. Volgens het veilingshuis werd La Lecture enkele dagen na een soortelijk schilderij genaamd La Rêve (zie foto) gemaakt.

106 miljoen
Picasso maakte een heleboel schilderijen van zijn minnares tijdens zijn leven. Zo schilderde hij in 1932 bijvoorbeeld Nu au plateau de sculpteur, dat vorig jaar een recordbedrag van 106,5 miljoen dollar opleverde.

Nog meer
Sotheby’s verwacht dat La Lecture tussen de 13 en 19,6 miljoen euro zal opleveren. Op 8 februari gaan nog zes andere schilderijen van Picasso onder de hamer.

Marie-Therèse Walter was Picasso’s muze en minnares. Ze ontmoetten elkaar in 1927, toen Picasso nog getrouwd was met Olga Choclova. Ze kregen een relatie en hielden dat angstvallig geheim, maar na het schilderen van werken zoals La Rêve en La Lecture werd dat zwijgen doorbroken en werd hun affaire aan zijn vrouw en de rest van de wereld onthuld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd