Bacteriën de baas: nieuwe diagnosemethode is belangrijke stap in strijd tegen antibioticaresistentie

Vaak krijgen patiënten met een infectie een algemeen antibioticum, omdat er geen tijd is om te achterhalen om wat voor infectie het precies gaat. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om daar wél snel achter te komen. Zo wordt antibioticaresistentie tegengegaan.

Bacteriële infecties zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen en volwassenen. Zonder effectieve antibiotica kunnen patiënten heel snel achteruitgaan en levensgevaarlijk ziek worden. Jaarlijks overlijden 1,27 miljoen mensen vanwege infecties in combinatie met antibioticaresistentie.

Bacteriële boosdoener
Bij een heftige infectie stijgt de kans op overlijden elk uur met 6,7 procent, totdat goed werkende antibiotica wordt toegediend. Maar het identificeren van de bacteriële boosdoener kost gemiddeld twee tot vijf dagen.

Dat is meestal te lang. Daarom wordt vaak gekozen voor een behandeling met een breedspectrum antibiotica. Dit heeft echter als nadeel dat de schadelijke bacteriën sneller resistent worden voor het medicijn.

Huidige methode
Een Australisch onderzoeksteam heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de oorzaak van de infectie sneller te ontdekken. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in The Lancet eBiomedicine.

Wetenschapper Kieran Mulroney van de University of Western Australia legt eerst uit hoe de huidige methode in zijn werk gaat: “We nemen een bacteriemonster van de patiënt en zetten dit op kweek. Vervolgens testen we verschillende antibiotica en kijken we welke het meest effectief zijn.”

”Patiënten die worden opgenomen met ernstige infecties kunnen niet dagenlang wachten op de uitslag dus moet de arts een gecalculeerde gok nemen, een ‘one-size-fits-all‘-antibioticum om de beste kans te hebben op genezing.”

Resistentie
“Het grootste nadeel van dit soort antibiotica is dat er resistentie op kan treden. Dit is een wereldwijd probleem, dat steeds erger wordt. Resistente bacteriën kunnen van mens op mens overspringen en zo vele slachtoffers maken onder kwetsbare patiënten. Er zijn ook minder behandelmogelijkheden bij infecties met resistente bacteriën”, legt Mulroney uit.

Sneller en nauwkeuriger testen betekent dat de dokter kan kiezen voor een specifiek antibioticum. De behandeling is dan veel gerichter. Het medicijn is niet te krachtig, maar wel zeer effectief. “Dit soort nieuwe testen is dringend nodig. Het geeft artsen ook meer vertrouwen dat ze de goede antibiotica voorschrijven.”

Binnen half uur uitslag
Het team heeft een methode ontwikkeld, die uit twee stappen bestaat, legt Mulroney uit: “De eerste stap is om de aard van de infectie te identificeren. Binnen dertig minuten weten we al of het om een bacteriële infectie gaat. Normaal gesproken duurt dit een tot twee dagen.”

“Als we duidelijk hebben dat het om een schadelijke bacteriesoort gaat, vuren we verschillende soorten antibiotica op de kolonie af in het lab. We hebben erg nauwkeurige apparatuur, die honderdduizenden bacteriën per seconde kan scannen.”

“Op deze manier zien we de schade die de medicatie toebrengt aan de bacteriën. Met deze informatie kunnen we de beste antibiotica uitkiezen voor de behandeling. Op dit moment zitten we op een accuraatheid van 96,9 procent”, aldus Mulroney.

Levensreddend
Nierspecialist dr. Chakera van het Sir Charles Gairdner Ziekenhuis in Perth ziet enorme mogelijkheden voor mensen met chronische ziektes. Hij spreekt over een levensreddende ontdekking. “In mijn werk als nierarts behandel ik zware nierpatiënten, die afhankelijk zijn van dialyse. Ze moeten meerdere uren per week aan de machine in het ziekenhuis. Veel van hen zouden dit ook thuis kunnen doen met behulp van een katheter.”

”Dit is beter voor de gezondheid van de patiënt, het is een stuk prettiger en het is een veel goedkopere behandeling. Maar vaak durven mensen hier niet voor te kiezen, omdat ze bang zijn voor nare infecties via de thuiskatheter. Deze nieuwe test kan patiënten en artsen het vertrouwen geven om wel voor de thuisoplossing te kiezen”, legt Chakera uit.

De voordelen van deze nieuwe diagnosemethode zijn dus talrijk. Niet alleen voor chronisch zieken, maar eigenlijk voor iedereen die antibiotica nodig heeft. Bovendien komt het ook de volksgezondheid ten goede, omdat antibioticaresistentie wordt tegengegaan.

Bronmateriaal

"Lifesaving Australian discovery helps combat antibiotic resistance" - The Lancet

Afbeelding bovenaan dit artikel: Eyenigelen / Getty Images (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd