Overkoepelend gen dat dik maakt ontdekt

  Engelse wetenschappers hebben een gen ontdekt dat het cholesterolniveau en het gedrag van genen in vetcellen bepaalt. Een belangrijke vondst!

  Onze vetcellen spelen een cruciale rol in onze gezondheid. Zo kunnen ze ons vatbaarder maken voor aandoeningen als overgewicht, obesitas, diabetes en hartziekten. Dat er nu een gen is aangetroffen dat een directe invloed heeft op de vetcellen zelf biedt mogelijkheden. Door dit gen aan te pakken, kunnen wellicht in de toekomst ook een hoop aandoeningen voorkomen of behandeld worden.

  KLF14
  Het gaat om het gen KLF14. Van dit gen was al bekend dat het samenhing met diabetes type 2 en het cholesterolniveau. Maar hoe dit gen invloed uitoefende op die twee was tot nu onduidelijk.

  Waarom…

  …worden we zo dik? Zeven goede redenen!

  Tweelingen
  De onderzoekers bestudeerden 20.000 genen in vetcellen van 800 Engelse tweelingen. Ze ontdekten dat er een verband was tussen KLF14 en genen in vetweefsel. KLF14 bleek de genen die van invloed zijn op het BMI, cholesterol en de hoeveelheid insuline en glucose, te controleren.

  Moeder
  De activiteit van KLF14 erven mensen van hun moeder. Elke persoon krijgt genen van beide ouders, maar KLF14 van de vader wordt uitgeschakeld. Dat wil zeggen dat alleen KLF14 van de moeder actief is. De kopie van de vader had geen enkel effect.

  “Dit is het eerste grote onderzoek dat laat zien hoe kleine veranderingen in één gen een stroom aan effecten in andere genen kan veroorzaken,” vertelt onderzoeker Tim Spector. De wetenschappers hopen nog meer van dit soort genen te vinden en zo een beter beeld te krijgen van het ontstaan van ziekten en effectieve behandelingen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd