Bel van Andrea Doria opgevist

Een bel van het stoomschip Andrea Doria is opgevist uit de Atlantische oceaan. Het historissche stoomschip zonk in 1956, na een botsing met een ander schip. Het is de tweede bel die gevonden is in het wrak van de Andrea Doria. In 1985 werd de eerste bel opgedoken.

“Dit is een bijzondere vondst”, zegt expeditieleider Joel Silverstein van Tech Diving Limited, een bedrijf dat wrakken onderzoekt. “De duikers verzamelden keramische tegels, toen ze plotseling een object met de vorm van een bel in het zand zagen.”

Silverstein denkt dat de Andrea Doria oorspronkelijk drie of vier bellen had. Bellen zijn felbegeerde objecten, wegens de inscriptie van de naam van een schip. Op de gevonden bel staat dan ook de naam van het schip: ‘Andrea Doria’.

Trots van Italië
De Andrea Doria was de trots van Italië. Het was in 1956 één van de mooiste schepen en stak honderd keer de Atlantische Oceaan over.

Mist
Op 25 juli 1956 raakte het schip in dichte mist verzeild, zo’n vierhonderd kilometer voor de kust van New York. Hierdoor boorde een kleiner passagiersschip, de MS Stockholm, zich in de Andrea Doria.

Veel overlevenden
Bij de gigantische klap kwamen 46 passagiers van de Andrea Doria om het leven. Ook vijf bemanningsleden van de Stockholm overleefden de botsing niet. Wonderlijk genoeg overleefden de andere 1.660 passagiers en bemanningsleden van de Andrea Doria de ramp wel. Het schip zonk elf uur later. De MS Stockholm was zwaar beschadigd, maar zonk niet. Deze boot vaart vandaag de dag onder de naam MS Athena.

‘Miracle Girl’
Eén van de overlevenden van de ramp werd door de botsing uit haar hut op de Andrea Doria gelanceerd. Wonderlijk genoeg belandde ze relatief ongeschonden op het dek van de Stockholm. De vrouw werd na de ramp bekend als de ‘Miracle Girl’.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd