Bekijk de ‘slangenhuid’ van Pluto nu in 3D

Een landschap zoals je dat nergens in het zonnestelsel ziet: Pluto heeft het en je kunt het nu in 3D bewonderen!

Mocht je vandaag nog een goede reden zoeken om je 3D-bril weer eens op te zetten, dan hebben we goed nieuws! Hier is je goede reden! NASA heeft namelijk een prachtige 3D-foto vrijgegeven van een bijzonder landschap op Pluto.

Het gaat om een gebied dat informeel aangeduid wordt als ‘Tartarus Dorsa’ en zich ten oosten van het hart van Pluto bevindt. In het gebied bevinden zich kliffen die van elkaar gescheiden worden door valleien met vlakke bodems. En tussen die kliffen bevindt zich het ‘slangenhuidje’ van Pluto, zoals onderzoekers het bijzondere landschap ook wel aanduiden. Het lijkt wel of dit landschap bedekt is met schubben die van het noorden naar het zuiden lopen. De ‘schubben’ zijn tientallen meters hoog en liggen zich doorgaans enkele kilometers uit elkaar.

Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Hoe dit bijzondere landschap – dat je nergens in het zonnestelsel ziet – tot stand is gekomen, is nog onduidelijk. Wel hebben onderzoekers er theorieën over. Zo zou het bijzondere landschap het resultaat kunnen zijn van ijs dat sublimeert.

De slangenhuid in 2D. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
De slangenhuid in 2D. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd