Bejaarde spin maakt slordig web

Het web van jonge spinnen is perfect, maar wanneer ze ouder worden, laten ze hier en daar wel eens een steekje vallen. Letterlijk.

Die conclusie trekken wetenschappers nadat ze de veelvoorkomende spin Zygiella x-notata aan een onderzoek onderwierpen. De spin leeft relatief kort: zo’n twaalf maanden.

Structuur
De onderzoekers bestudeerden het web van jonge spinnen en bleven de spinnen volgen naarmate deze ouder werden. Ze letten vooral op de structuur van het web.

WIST U DAT…

Regelmatig
De jonge spinnen maakten een heel regelmatig web waarin de hoeken perfect waren en het patroon dus heel regelmatig was. Maar naarmate de spinnen ouder werden, werd het patroon minder regelmatig en lieten de spinnen ook grote gaten achter.

Het web van een jonge spin van zeventien dagen (links) en het web van een oude spin van 177 dagen (rechts). Afbeelding: Mylčne Anotaux

Waarschijnlijk komt dat doordat het centrale zenuwstelsel van de spinnen achteruitgaat. Nader onderzoek moet aantonen of dat echt klopt. De onderzoekers hopen uiteindelijk meer te weten te komen over veroudering bij spinnen en vervolgens ook meer te kunnen concluderen over veroudering bij mensen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Stephen Needs (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd