Behoort de verkoudheid straks tot het verleden?

Wetenschappers hebben naar eigen zeggen een baanbrekende ontdekking gedaan die kan leiden tot nieuwe behandelingen waardoor ziektes zoals verkoudheid definitief tot het verleden behoren. De onderzoekers hebben ontdekt dat antilichaampjes virale infecties niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit kunnen aanvallen en bestrijden.

Onderzoekers dachten altijd dat antilichaampjes virale infecties enkel konden aanpakken door de virussen van buitenaf te blokkeren of aan te vallen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat de antilichaampjes ook in de cellen kunnen kruipen en daar de virussen kunnen verwijderen. Dit gaat zo snel dat een virus meestal al weg is voordat het voor problemen heeft gezorgd. Het is een veelbelovende ontdekking die mogelijk leidt tot nieuwe medicijnen tegen virussen.

TRIM21
Het proteïne TRIM21 zorgt ervoor dat virale cellen gezonde cellen loslaten en verdwijnen. Door antilichaampjes een extra dosis TRIM21 mee te geven, is het proces nog effectiever. En dat biedt nieuwe mogelijkheden voor antivirale medicatie.

BENIEUWD HOE…

…een verkoudheid er in 3D uitziet? Bekijk het hier?

Tijd
De onderzoekers benadrukken dat het zeker nog enkele jaren duurt voordat een nieuwe behandeling ‘af’ is. Bovendien zijn niet alle virussen van binnenuit te bestrijden.

Er zijn al antivirale medicijnen, maar deze werken niet goed genoeg. Virussen blijven wereldwijd doodsoorzaak één en veroorzaken twee keer zoveel doden als kanker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd