Hoe een beetje gif genoeg is om een hele bijenkolonie in te laten storten

bij

Zelfs kleine hoeveelheden pesticiden kunnen een bijenkolonie laten instorten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De kleine hoeveelheden pesticiden hebben geen direct invloed op de kolonie, maar wel op individuele bijen. Zij zijn na blootstelling aan een beetje gif minder goed in staat om te werken en dat kan er uiteindelijk toe leiden dat een hele bijenkolonie instort.

“Het is intrigerend dat de manier waarop bijen samenwerken de sleutel tot hun succes is, maar tegelijkertijd ook kan bijdragen aan hun teruggang en het ineenstorten van de kolonie,” vindt onderzoeker Vincent Jansen. Samen met zijn collega’s bestudeerde hij bijen en de rol die ze in de bijenkolonie vervullen. Uit het onderzoek blijkt dat blootstelling aan een kleine hoeveelheid gif het functioneren van de bijen aantast en uiteindelijk ook het functioneren van de kolonie onmogelijk kan maken.

“Bijen blootstellen aan pesticiden is vergelijkbaar met meer en meer last op de schouders van een mens leggen,” vertelt onderzoeker John Bryden. “Een mens kan met een beetje last op de schouders gewoon doorlopen, maar wanneer het te veel wordt, stort hij in. Zo is het ook met bijenkoloniën: ze kunnen blijven groeien als de bijen niet al te gestrest zijn, maar als het stressniveau te hoog wordt, zal de kolonie uiteindelijk instorten.”

Het onderzoek kan mogelijk verklaren waarom de bijen het wereldwijd zo moeilijk hebben. Het aantal bijenkoloniën loopt hard terug, maar onderzoekers weten nog altijd niet precies hoe dat komt. Wat we wel weten, is dat het teruglopen van de koloniën een probleem is. Bijen bestuiven planten, waaronder planten die ons van voedsel voorzien. Wanneer het aantal bijen drastisch terugloopt, kan dat dan ook grote gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. “Eén op de drie mondjes voedsel is afhankelijk van de bestuiving van bijen,” vertelt Bryden. Door te achterhalen waardoor de bijen verdwijnen, kunnen we hopelijk maatregelen treffen om de bijenkoloniën te redden. Dit onderzoek levert bijvoorbeeld handvaten op voor beleidsmakers. Blijkbaar kunnen kleine hoeveelheden pesticiden een bijenkolonie al fataal worden. “De manier waarop we pesticiden testen, de manier waarop we hun invloed meten en de manier waarop we met pesticiden omgaan: het kan allemaal verbeterd worden,” vindt onderzoeker Nigel Raine.

Bronmateriaal

"Stress a key factor in causing bee colonies to fail" - Royal Holloway University (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jon Sullivan (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd