Beetje eng: alle planetoïden die onze aarde kunnen raken op één afbeelding

bedreigingen

NASA heeft een prachtige afbeelding vrijgegeven waarop de banen van meer dan 1400 planetoïden die in de toekomst wellicht een gevaar voor de aarde gaan vormen, zijn weergegeven. En als u het plaatje zo bekijkt, lijkt onze planeet ten dode opgeschreven. Maar: lig er vooral niet wakker van!

Op het moment zijn ons meer dan 1400 potentieel gevaarlijke planetoïden bekend. Dat klinkt indrukwekkend, maar het is lastig om u een voorstelling te maken van meer dan 1400 stenen die vrij dicht langs de aarde zoeven. Vandaar dat NASA – onder het motto: een beeld zegt meer dan 1000 woorden – een afbeelding heeft vervaardigd waarop de banen van de meer dan 1400 planetoïden pronken. Ook zien we op de afbeelding de banen van de aarde, Mercurius, Venus, Mars en Jupiter afgebeeld.

Drukte
Vooral in het midden van ons zonnestelsel is het een drukte van belang. De lijntjes die representatief zijn voor de banen van planetoïden vormen er een dichte kluwen waar planeten zoals de aarde en Mercurius niet aan lijken te kunnen ontsnappen. Tijd om het één en ander even in perspectief te plaatsen.

Afbeelding: NASA / JPL.
Afbeelding: NASA / JPL.

Perspectief
Het is namelijk niet bewezen dat de meer dan 1400 planetoïden ook daadwerkelijk op aarde gaan neerstorten. Een planetoïde wordt als potentieel gevaarlijk bestempeld wanneer deze vrij groot is (minstens 140 meter breed) en als de baan van de planetoïde deze vrij dicht bij de aarde in de buurt brengt (dichter dan 7,5 miljoen kilometer). NASA houdt deze planetoïden nauwlettend in de gaten om een beter beeld te krijgen van hun baan en of ze nu werkelijk een gevaar vormen voor onze planeet. Vooralsnog lijkt het erop dat de planetoïden die ons nu bekend zijn de komende 100 jaar geen gevaar voor de aarde vormen.

De laatste jaren wordt de ene na de andere potentieel gevaarlijke planetoïde ontdekt. Dat lijkt misschien soms wat beangstigend, maar eigenlijk is het goed nieuws. Dankzij nieuwe technologieën zijn we in staat om meer planetoïden op te sporen. En de planetoïden die ons bekend zijn, kunnen we nauwlettend in de gaten houden en zullen dus ook niet zo snel voor onaangename verrassingen gaan zorgen.

Bronmateriaal

"Orbits of Potentially Hazardous Asteroids (PHAs) " - NASA.gov
De afbeeldingen bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd