Beetje alcohol doet de band met anderen goed

Wanneer mensen in een groep een beetje alcohol nuttigen, dan heeft dat positieve consequenties voor hun sociale leven. Zo verstevigt het de band met de anderen in de groep. Ook vermindert het de negatieve emoties in de groep.

Dat blijkt uit een experiment. De conclusie is best opmerkelijk. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat het drinken van alcohol vaak leidt tot negatieve gevoelens en meer stress.

Sociaal
De onderzoekers denken wel te kunnen verklaren waarom hun studie iets heel anders laat zien. Eerder onderzoek naar de invloed van alcohol op emoties werd vaak geïsoleerd uitgevoerd: mensen zaten alleen in een kamer. “Wij hadden het gevoel dat veel van de meest significante effecten van alcohol sneller zouden worden onthuld in een experiment met een sociale setting,” legt onderzoeker Michael A. Sayette uit.

WIST U DAT…

Experiment
En dus zetten de onderzoekers dat op. Ze verzamelden 720 proefpersonen (zowel mannen als vrouwen) en deelden deze in kleine groepjes in. De personen in die groepjes waren vreemden van elkaar. Ze kregen een drankje aangeboden en moesten dat opdrinken. Soms bevatte het alcohol. Soms dachten de proefpersonen dat het alcohol bevatte. En soms wisten ze dat het een alcoholvrij drankje was. De gesprekken die in de groepjes gevoerd werden, werden op video opgenomen en geanalyseerd. Daarbij keken de onderzoekers niet alleen naar de tijd die de proefpersonen aan het woord waren, maar ook naar gezichtsuitdrukkingen.

Conclusie
De resultaten zijn overduidelijk. Proefpersonen die alcohol dronken, lachten vaker oprecht. Ook lachten de proefpersonen die alcohol op hadden, vaker tegelijkertijd. Ze ervoeren dus vaker ‘gouden momenten’ samen. Bovendien bleven ze vaker allemaal betrokken bij de discussie. Ook voelden ze zich meer met de anderen verbonden dan mensen die alcoholvrije drankjes dronken. Het onderzoek toont aan dat een beetje alcohol zowel mannen als vrouwen in een sociale setting goed doet. Positieve emoties worden versterkt, negatieve emoties worden beperkt en mensen voelen zich meer met elkaar verbonden, zo schrijven de onderzoekers in het blad Psychological Science.

Het interessante onderzoek roept wel wat vragen op. Zo is onduidelijk hoe alcohol er precies voor zorgt dat we ons in een groep beter voelen. Ook vragen de onderzoekers zich af of het mogelijk is om in een sociale setting waarin mensen met mate alcohol drinken, te zien is welke proefpersonen ontvankelijker zijn voor een alcoholprobleem.

Bronmateriaal

"University of Pittsburgh Study Reveals Moderate Doses of Alcohol Increase Social Bonding in Groups" - Pitt.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hakee Chang (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd