Beeld van Toetanchamons grootvader ontdekt

Egyptische archeologen hebben een 3000 jaar oud standbeeld opgegraven. Het gaat om een beeltenis van Amenhotep III, de vermeende grootvader van de beroemde Toetanchamon. Het rode, granieten beeld werd nabij de noordelijke ingang van Amenhoteps tempel ontdekt en laat zien hoe de farao samen met de god Amon op de troon zit.

Het beeld is ongeveer 130 centimeter hoog en 95 centimeter breed. Archeoloog Zahi Hawass noemt de vondst “fantastisch, vanwege de details in het gezicht”. Het zou slechts gaan om een deel van het standbeeld. Het gehele beeld was naar schatting drie meter hoog.

Amenhotep III regeerde Egypte tussen 1390 en 1352 voor Christus. Men gaat ervan uit dat hij de grootvader van Toetanchamon was en baseert zich daarbij op DNA-tests en CT-scans die van Toetanchamon werden gemaakt.

WIST U DAT…

…farao Toetanchamon een afwijking aan de voeten had en prachtige orthopedische sandalen droeg?

Er worden regelmatig grote standbeelden van farao’s ontdekt. Zo werd begin dit jaar nog een enorme beeltenis van het hoofd van Amenhotep III gevonden. Kort daarop werden 3400 jaar oude beelden van Amenhotep III en Thoth, de god van de wijsheid ontdekt.

Voor een foto van het ontdekte beeld kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd