Beeld van Toetanchamons grootvader gevonden

Archeologen hebben in Egypte de bovenste helft van een beeld van farao Amenhotep III gevonden. Het beeld laat zien hoe de farao – waarvan men aanneemt dat het de opa van Toetanchamon is – naast de god Re-Horakthy zit. Het is niet ongewoon dat beelden van Amenhotep III opduiken: de laatste tijd stuiten archeologen op het ene na het andere stenen eerbetoon.

Het standbeeld van de farao werd gevonden in diens tempel. Het gebouw werd in de negentiende eeuw verwoest, maar was hoogstwaarschijnlijk de grootste tempel die ooit werd gebouwd. De tempel had vroeger twee ingangen. Eentje aan de oostkant – deze wordt bewaakt door twee enorme standbeelden van de farao (bekend als de kolossen van Memnon) – en eentje aan de noordelijke kant. Dichtbij die tweede ingang is het nieuwe granieten beeld aangetroffen.

Nog veel meer
Er worden de laatste tijd veel beelden van Amenhotep III gevonden. In februari bijvoorbeeld nog een gigantisch granieten hoofd. En nog niet zolang geleden een beeltenis van Amenhotep III die naast de god Amon op een troon zit.

Sekhmet
Dat laatste is zeker niet uniek: er zijn talloze beelden bekend van Amenhotep III en een god. Vooral de godin Sekhmet duikt regelmatig op. “Er zijn meer dan 80 beelden van de godin Sekhmet gevonden tijdens opgravingen in de tempel,” vertelt archeoloog Zahi Hawass. Sekhmet was de godin van de oorlog, vergelding en ziekte, maar genas ook mensen. Dat verklaart mogelijk waarom er zoveel beelden van haar zijn opgericht; Amenhotep bracht zijn laatste jaren op een ziekbed door. Mogelijk hoopte hij dat Sekhmet hem zou genezen.

WIST U DAT…

…de geheimen van Toetanchamon sinds kort online staan?

Akkers
Het is aannemelijk dat in de nabije toekomst nog veel meer beelden van Amenhotep III worden gevonden. De archeologen vermoeden dat zich nog veel beelden in de akkers rondom de tempel bevinden. De Egyptische autoriteiten zijn van plan om dat land aan te kopen en verder te laten onderzoeken.

Amenhotep III regeerde van 1390 tot 1352 voor Christus over Egypte. In die 38 jaar tijd was Egypte op het hoogtepunt qua welvaart en culturele ontwikkeling.

Re-Horakthy was een samensmelting van de god Re en een valk. Dat verklaart waarom de god met het hoofd van een valk wordt afgebeeld. Foto: Supreme Council of Antiquities

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd