Beeld van keizer Caligula in ere hersteld

De Italiaanse politie heeft een kolossaal marmeren beeld van de keizer Caligula in volle glorie hersteld. Het beeld dook in januari 2011 op toen een grafrover het gevaarte in zijn auto probeerde te laden. Toen archeologen het beeld onderzochten, bleken er veel delen te ontbreken. Archeologen zijn vervolgens naar de plek gegaan waar de grafrover het beeld vond. Daar troffen zij meer dan honderd fragmenten aan, waaronder het marmeren hoofd van Caligula (zie foto boven).

Het beeld lag al bijna 2.000 jaar nabij het meer van Nemi, 30 kilometer ten zuiden van Rome. Voor archeologen een bekende locatie, want in het meer liggen veel gezonken Romeinse boten. Dit waren voor hun tijd zeer grote en technologische geavanceerde vaartuigen.

Het marmeren beeld van keizer Caligula is 2,4 meter hoog. Het beeld laat Caligula op zijn troon zien. De troon is versierd met allerlei keizerlijke symbolen en is opgetrokken uit Grieks marmer (zie foto rechts).

Wie was Caligula?
Keizer Caligula was één van de meest krankzinnige keizers van Rome. Hij regeerde van 37 tot 41 na Christus en omringde zichzelf met weelde. Zo had hij twee enorme ‘love boats’ op het meer van Nemi drijven. Daarnaast dacht Caligula dat hij God was en maakte hij zijn favoriete paard senator. Keizer Caligula werd op 29-jarige leeftijd vermoord door zijn eigen bewaker. Kort na zijn dood werden alle beelden van Caligula vernield of weggehaald.

WIST U DAT…

…keizer Caligula zichzelf liet afbeelden als de god Jupiter?

Verdwenen villa
Wetenschappers hopen dat het beeld de weg wijst naar de verdwenen villa van Caligula. Er zijn al circa 150 objecten gevonden op de vindplaats van het beeld, zoals vazen en juwelen. De kans is groot dat er nog meer archeologische objecten worden gevonden.

Laten we hopen dat archeologen de weelderige villa van Caligula vinden. Denk maar eens aan alle mooie schatten die in deze villa zouden kunnen liggen. Hieronder een video van de opgravingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd