‘Mijnwerkers van de ruimte’ lanceren hun eerste satelliet

  arkyd100

  Aan het eind van deze maandag is het zover: Planetary Resources lanceert zijn allereerste satelliet. Het is de eerste stap richting het hoofddoel van het bedrijf: metalen, mineralen en water van planetoïden gaan halen.

  In 2012 was Planetary Resources wereldnieuws: het bedrijf maakte bekend de ruimte te willen gaan exploiteren. Stapsgewijs moet worden toegewerkt naar het moment waarop we planetoïden van nuttige grondstoffen als water, metalen en mineralen gaan ontdoen. En nu – twee jaar later – zet Planetary Resources een belangrijke eerste stap in de richting van dat hoofddoel. Het bedrijf lanceert later vandaag Arkyd-3: een prototype dat moet bewijzen dat de Arkyd-100-technologie naar behoren werkt en klaar is om toegepast te worden.

  Mag dat?

  De ruimte exploiteren en koloniseren: mag dat eigenlijk wel? We vroegen het drs. Tanja Masson-Zwaan, werkzaam bij de faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en expert op het gebied van lucht- en ruimterecht. Lees hier haar antwoord!

  Arkyd-100?
  Planetary Resources heeft een duidelijk plan voor ogen. Stap één is het ontwikkelen van Arkyd-100. De allereerste private ruimtetelescoop die voor tal van doeleinden gebruikt kan worden, maar natuurlijk met name onderzoek moet gaan doen naar planetoïden die interessant zijn om te exploiteren. De afgelopen tijd is er hard aan de technologie die aan Arkyd-100 ten grondslag ligt, gewerkt. En nu zal moeten blijken of die technologie functioneert. Vanavond lift Arkyd-3 – een kleine versie van Arkyd-100 met aan boord onder meer de software die ook in Arkyd-100 te vinden zal zijn – mee naar het internationale ruimtestation. Van daaruit zal de satelliet beginnen aan zijn grote avontuur in de ruimte.

  Interceptors
  Als alles goed verloopt is de volgende stap – die binnen het jaar plaats moet vinden – het lanceren van een ander prototype. In het jaar erop zal de eerste Arkyd-100 het luchtruim kiezen. In de jaren die volgen wordt gewerkt aan steeds geavanceerdere opvolgers van deze Arkyd-100. De eerste opvolgers zijn wat Planetary Resources de ‘Interceptors’ noemen. Deze telescopen moet in staat zijn om langs planetoïden te scheren en informatie over deze planetoïden te verzamelen. Ze kunnen alleen of in paren planetoïden nabij de aarde opsporen, identificeren en bestuderen die vanuit het oogpunt van Planetary Resources interessant zijn. Door de Interceptor-ruimtevaartuigen vervolgens ook nog eens uit te rusten met de mogelijkheid van lasercommunicatie moet het mogelijk zijn ook planetoïden op grotere afstand van de aarde te bestuderen.

  Planetary Resources is in eerste instantie met name geïnteresseerd in planetoïden die ons van water kunnen voorzien. Ook in het delven van platinum is het bedrijf geïnteresseerd. De oprichters van het bedrijf verwachten dat hun nieuwe tak van industrie in de nabije toekomst biljarden gaat omzetten.

  Bronmateriaal

  "Technology" - Planetaryresources.com
  "Orbital CRS-3 Mission Overview" - NASA.gov

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd