Bedreigde neushoorns terug naar de natuur

 BIOLOGIE  Een Tsjechische dierentuin gaat vier bedreigde noordelijke witte neushoorns uitzetten in het wild. Het viertal gaat naar een Keniaans natuurreservaat, waar ze meer kans krijgen om zich voort te planten en de familie uit te breiden. Er leven op dit moment nog maar acht noordelijke witte neushoorns op aarde.

“We moeten ze een laatste kans bieden in hun natuurlijke omgeving in Afrika”, vindt directeur Dana Holeckova van de Dvur-Kralove dierentuin in Tsjechië. De dierentuin heeft zes van de acht noordelijke witte neushoorns. De andere twee leven in de San Diego Zoo in de Verenigde Staten. Er leven op dit moment geen noordelijke witte neushoorns in het wild.

Door de dieren in de vrije natuur los te laten, hoopt Holeckova dat de hormoonwaarden van de vrouwelijke neushoorns stijgen. De laatste keer dat er een noordelijke witte neushoorn werd geboren, was in 2000.

De twee mannen en twee vrouwen gaan op 19 december mee met een vliegtuig. Dit vliegtuig brengt de vier neushoorns naar het Keniaanse Ol Pejeta reservaat.

De noordelijke witte neushoorns waren ooit talrijk vertegenwoordigd in Azië, maar stierven uit doordat mensen op de dieren jaagden om hun hoorns. Deze hoorns werden gebruikt in Aziatische medicijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd