Wetenschappers hebben in Guatemala een bijzondere muurschildering van de Maya’s ontdekt. Op de schildering staan voor een keer geen koninklijke figuren, maar de adviseurs van de koninklijke familie centraal.
De onderzoekers deden hun ontdekking in Xultun, een oude Maya-stad. De schilderingen stammen uit het einde van de achtste eeuw en bevinden zich op de muren van een kleine kamer.
Kiekeboe!
Op de schilderingen zijn meer dan tien mensen te zien. De titels van deze mensen staan bij hun afbeelding vermeld. Op de eerste muurschildering zien we een knielende man (zie afbeelding bovenaan dit artikel). De man draagt de titel ‘itz’in taaj’. De onderzoekers vertalen dat in hun studie als ‘junior obsidian‘. Wat ‘obsidian‘ precies voor rol was, is onduidelijk. Mogelijk geeft het aan dat de man een geleerde was of tot een bepaalde rituele ore behoorde. De man voor wie de ‘junior obsidian‘ knielt, zit op een troon. Het is één van de leiders van de stad. De man wordt afgebeeld als de windgod. Wat onmiddellijk opvalt, is het enorme hoofddeksel van de leider dat rijkelijk met veren is bedekt. Een derde man gluurt vanachter het hoofddeksel in de richting van ons: de toeschouwers. Alsof hij kiekeboe speelt. Hij is ‘baah tz’am’: een titel die door bepaalde bedienden aan het hof gedragen werd. Waarschijnlijk is hij net bezig om de leider van de stad aan te kleden.
Nog een schildering
Een tweede vrij goed bewaard gebleven muurschildering laat drie vrijwel identieke individuen zien die in een soort kleermakerszit op de grond zitten. Het ene individu is wat groter dan de anderen en wordt aangeduid als ‘senior’.
Advies
De onderzoekers vermoeden dat de muurschildering laat zien hoe de koning advies krijgt. Op de oostelijke muur van de kamer zijn tabellen te vinden die suggereren dat de mannen die op de muurschildering staan afgebeeld een belangrijke rol speelden bij het berekenen van het moment waarop deze ontmoeting met de koning plaats zou moeten vinden. Het wijst erop dat de adviseurs die we hier op de schildering zien dus daadwerkelijk in de kamer vertoefd hebben. Ook nadat de ontmoeting met de koning plaatsvond en op de muren werd vereeuwigd. De onderzoekers wijzen erop dat er sporen zijn die suggereren dat mensen tegen de muren leunden en er in de hoeken van de kamer wierook werd gebrand waardoor vervolgens een laagje roet op de tekeningen ontstond. Het was blijkbaar een plek waar gewerkt werd.
De schilderingen zijn bijzonder, omdat de nadruk in de schildering nu eens niet op de koninklijke leider, maar op zijn adviseurs ligt, zo schrijven de onderzoekers in het blad Antiquity. “Het biedt een frisse kijk op het leven van priesters, schrijvers en kunstenaars aan het hof van de Maya’s.”