Bedenk een naam voor de maantjes van Pluto!

pluto

Hubble ontdekte de afgelopen jaren twee nieuwe maantjes rondom Pluto: P4 en P5. Hoogste tijd om deze manen een mooiere en creatievere naam te geven en u mag meedenken!

Traditioneel gezien krijgen de maantjes van Pluto altijd een naam die uit de Griekse en Romeinse mythologie stamt en verband houdt met verhalen omtrent Hades en de onderwereld. Zo heten andere maantjes rondom de dwergplaneet bijvoorbeeld Nix en Charon.

Erebus
Onderzoekers hebben nu een aantal namen uit de Griekse en Romeinse mythologie geselecteerd en op een rijtje gezet. En u kunt kiezen welke naam u aan P4 of P5 wilt geven. Namen die in de lijst opduiken, zijn bijvoorbeeld Hercules, Orpheus, Styx en Erebus. Bekijk de volledige lijst hier.

Meer weten?

Wilt u meer weten over P4? Lees hier het artikel waarin we de ontdekking van het maantje aankondigden. Nieuwsgierig naar P5? Klik hier!

Doe het zelf
Vindt u de namen geen van allen bij de maantjes passen? Dan kunt u ook zelf een naam bedenken en deze via dit formulier voorstellen. Als de onderzoekers de naam en onderbouwing die u daarbij geeft, leuk vinden, wordt deze aan de lijst met namen waar het publiek uit kan kiezen, toegevoegd.

Er kan nog tot 25 februari gestemd worden. Daarna worden de stemmen en suggesties van het publiek gepresenteerd aan de International Astronomical Union (IAU). Deze beslist uiteindelijk welke naam de maantjes krijgen en zal daarin ook de stem van het publiek meenemen.

Bronmateriaal

"Help Us Name the Moons of Pluto!" - Plutorocks.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / M. Showalter.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd