Beatboxen is niet slecht voor de stembanden

beatboxer

Met de microfoon tegen de lippen aan om vervolgens de geluiden van percussie na te doen met zijn stem. Een beatboxer kan het allemaal. Maar is beatboxen eigenlijk slecht voor de stembanden? Nee, beweert een team van Amerikaanse wetenschappers in het vaktijdschrift Journal of Voice.

Dit lijkt in eerste instantie opvallend, want iemand die beatboxt maakt intensief gebruik van zijn stembanden om bijvoorbeeld het scratch-geluid van een draaitafel te imiteren.

Wetenschappers van de universiteit van Illinois fotografeerden het spraakkanaal van vier mannelijke beatboxers met een optische endoscoop. Een andere camera werd gebruikt om het geluid van de beatboxers op te nemen. Het resultaat is in onderstaande video te zien.

Professor Steven Sims analyseerde de beelden en kwam tot de conclusie dat beatboxen niet ongezond is voor de stembanden. “Beatboxers gebruiken het hele spraakkanaal om een scala aan geluid te produceren, waardoor zij de energie verspreiden”, legt Sims uit. “Andere artiesten gebruiken alleen de stembanden, waardoor de stembanden sneller slijten. Daarnaast houden beatboxers hun glottis (de ruimte tussen de stembanden, red.) open.”

Wist u dat…

…een beatboxer slechts een klein deel van zijn hersenen nodig heeft om te beatboxen?

“Door de glottis open te houden, worden de stemplooien beter beschermd”, vervolgt Sims. “De beatboxers maakten ook gebruik van de faryngeale spieren om het spraakkanaal uit te strekken. Hierdoor slaagden zij erin om hogere tonen te produceren. Dit is minder zwaar voor de stembanden.”

Trainen
Sims meent dat artiesten iets kunnen leren van beatboxers. “Dit kan de vorming van littekenweefsel voorkomen”, zegt Sims. Een voorbeeld: om een hoge noot te bereiken, kunnen artiesten beter hun faryngeale spieren uitstrekken, in plaats van direct de stembanden te gebruiken.

En vrouwen?
Dit onderzoek is interessant voor musicalzangers, die vaak meerdere optredens per week hebben. In een vervolgonderzoek hoopt Sims te kijken naar vrouwelijke beatboxers. “Hun strottehoofden zijn kleiner en anders gevormd dan mannen, dus de resultaten zijn wellicht ook anders.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd