Beatbox-expert heeft klein deel brein nodig

Een kijkje in het brein van een beatboxer laat zien dat deze vorm van muziek echt alleen voor experts is weggelegd.

De onderzoekers vergeleken de hersenactiviteit van een nieuweling met die van de Engelse beatbox-kampioen Reeps One terwijl de twee aan het beatboxen waren. En dat leverde interessante conclusies op.

Kleine hersenen
Zo gebruikte de kampioen voornamelijk twee delen van zijn brein. Bijvoorbeeld de kleine hersenen: het deel dat betrokken is bij het leren van gecompliceerde bewegingen.

WIST U DAT…

Plannen
De nieuweling gebruikte veel meer delen van zijn brein. Dat wijst erop dat elk geluid gepland moest worden en dat hij niet in staat was om alle geluiden en bewegingen automatisch te verwerken.

Minder
De resultaten zijn verrassend. “Als je denkt aan een expert dan denk je dat hij extra delen van het brein activeert,” legt onderzoeker Carolyn McGettigan uit. “Niet alleen de delen van het brein die je gebruikt om geluiden te maken, maar ook iets anders dan dat. Iets wat je niet zou verwachten.” Maar daar is geen sprake van.

De nieuweling moet alle bewegingen en geluiden plannen en overdenken, maar de kampioen doet het allemaal automatisch. “We hebben hier iemand die een motorische vaardigheid heeft ontwikkeld, die gedurende vele jaren elke dag geoefend heeft. We zien dat terug in de hele gefocuste activering van de motorische cortex en de kleine hersenen. Dit laat zien dat een expert zijn niet betekent dat je meer delen van je brein activeert. ‘Less is more’ is hierbij een heel toepasselijke frase.”

Bovenstaande foto is gemaakt door Bo Borbye Pedersen (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd