Beagle 2-lander eindelijk gevonden op Mars

De Mars Reconnaissance Orbiter heeft de Beagle 2-lander op Mars gespot. De lander crashte op 25 december 2003 op het oppervlak van de rode planeet. Tot op heden is het lot van de Beagle 2 altijd een mysterie geweest.

Op de foto is te zien dat enkele zonnepanelen van de Beagle 2-lander zijn uitgeklapt. Dit betekent dat de missie geslaagder lijkt dan aanzienlijk gedacht, omdat wetenschappers er van uit gingen dat de lander hard op het oppervlak van Mars terecht is gekomen.

Beagle 2 met twee uitgeklapte zonnepanelen.
Beagle 2 met twee uitgeklapte zonnepanelen.

Beagle 2 van dichtbij. Wetenschappers vermoeden dat er twee panelen zijn uitgeklapt, maar het kunnen er ook drie of vier zijn.
Beagle 2 van dichtbij. Wetenschappers vermoeden dat er twee panelen zijn uitgeklapt, maar het kunnen er ook drie of vier zijn.
Beagle 2 is aangetroffen op een afstand van vijf kilometer van het centrum van de Isidis Planitia-krater. Hieruit blijkt dat Beagle 2 op de juiste plek is geland op de rode planeet.

Het is geen verrassing dat juist het HiRISE-instrument van de Mars Reconnaissance Orbiter de Beagle 2 heeft gevonden. HiRISE produceert foto’s met een resolutie van 0,3 meter per pixel. De Beagle 2 is slechts twee meter breed. Het is dus zoeken naar een speld in een hooiberg.

Waarom is de Beagle 2 gedeeltelijk uitgeklapt?
De wetenschappers weten helaas niet waarom Beagle 2 gedeeltelijk is uitgeklapt. Wellicht is de lander iets te hard geland op Mars. Een andere mogelijkheid is dat de lander niet op een plat oppervlak is geland, waardoor het beestje er niet in slaagde de panelen uit te klappen.

Kunnen we Beagle 2 opnieuw opstarten?
Is het mogelijk om Beagle 2 opnieuw op te starten? De panelen zijn immers gedeeltelijk uitgeklapt. Nee, dat kan helaas niet. Omdat de panelen niet allemaal zijn geopend – en omdat de antenne niet werkt – is het niet mogelijk om data te verzamelen. Wellicht dat het in de verre toekomst kan, wanneer kolonisten op Mars de Beagle 2 handmatig uitklappen en de zonnepanelen afstoffen.

Ondergrondse aliens

De Beagle 2-missie heeft jarenlang als inspiratie gediend voor aluhoedjes. Zo zou Beagle 2 ontvoerd zijn door marsmannetjes, die onder het oppervlak van Mars leven. Gelukkig kunnen dit soort video’s in de digitale prullenbak.

Reacties
“We zijn enorm blij dat Beagle 2 op Mars is gevonden”, vertelt Alvaro Giménez van ESA. “De verschillende teams hebben alles gegeven om de foto’s te analyseren en Beagle 2 op te sporen. Dat is inspirerend om te zien.”

“Het verlies van de Beagle 2 heeft altijd aan ons geknaagd, zeker omdat we de lander nooit hebben kunnen vinden”, zegt wetenschapper Rudolf Smidt. Hij was vroeger de projectleider van de Mars Express-missie. “Het is dus fantastisch nieuws dat we nu weten dat Beagle 2 succesvol is geland.”

ExoMars
De vondst van Beagle 2 is niet het eindpunt, want de ogen zijn gericht op ExoMars. Eind dit decennium zal de ExoMars-rover op het Martiaanse oppervlak landen. Deze rover is op technologisch gebied veel geavanceerder dan de Beagle 2. Zo is de ExoMars-rover uitgerust met zes wielen en zonnepanelen, waardoor het beestje honderd meter per dag kan afleggen.

Bronmateriaal

Persconferentie UK Space Agency
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door HIRISE / NASA / Leicester.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd