Batman: zijn veel te kleine cape wordt nog eens zijn dood

Binnenkort komt Batmans nieuwste film uit en het is te hopen dat de superheld een iets grotere cape heeft aangeschaft, want het kleine exemplaar uit ‘Batman Begins‘ wordt hem vroeg of laat fataal. Dat hebben onderzoekers berekend.

In de film ‘Batman Begins‘ gebruikt Batman zijn cape om van hoge gebouwen te zeilen. Zodra een elektrische stroom door de cape wordt gestuurd, wordt deze stijf en kan Batman er mee over de stad zeilen. En daarmee is een superheld geboren. Maar in hoeverre zou deze superheld het in werkelijkheid met zijn cape redden?

Een deltavlieger. Foto: Arpingstone (via Wikimedia Commons).
Ongemakkelijke landing
Vier studenten van de universiteit van Leicester zochten dat naar aanleiding van Batmans nieuwste film – Dark Knight Rises – uit. Ze ontdekten dat het zeker mogelijk is om met de cape naar beneden te zeilen. Alleen de landing is wat ongemakkelijk.

Te snel
De spanwijdte van de cape is 4,7 meter. Dat is slechts half zo breed als de vleugels van een deltavlieger. Als Batman van een gebouw van 150 meter hoog springt, kan hij zeker zo’n 350 meter lang zeilen. Maar wanneer hij landt, ontstaat een probleem. Op het moment dat Batman naar beneden komt zetten, heeft hij een snelheid van zo’n 109 kilometer per uur. Later daalt die snelheid naar een stabiele 80 kilometer per uur. Een veel te grote snelheid om met op de grond te landen. Batman klapt op de grond en loopt vergelijkbare verwondingen op als wanneer een auto hem met 80 kilometer per uur zou raken.

Grotere cape
“Als Batman de vlucht wil overleven, moet hij een grotere cape hebben,” stelt onderzoeker David Marshall. “Of als hij zijn stijl niet wil veranderen, zou hij ervoor kunnen kiezen om actieve aandrijving te gebruiken, zoals jets die hem in de lucht houden.”

Het onderzoek van de studenten is verschenen in het blad Journal of Special Physics Topics, een uitgave van de universiteit van Leicester.

Bronmateriaal

"The Dark Knight Rises - and crashes" - Le.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeffrey Marshall (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd