Bastaardmuis blijkt resistent superdier

Wetenschappers hebben ontdekt dat muizen uit verschillende landen met elkaar gekruist zijn en dat resulteert in een supermuis.

Huismuizen uit Duitsland en Spanje hebben een partner in Algerijnse muizen gevonden en voor nageslacht gezorgd. Hier komt een bijzondere kruising uit voort. Een echte bastaardmuis die ook nog eens een supermuis blijkt te zijn. Het dier beschikt namelijk over genen die hem resistent maakt tegen tal van bestrijdingsmiddelen.

Resistent
De Algerijnse variant – Mus spretus – is resistent voor het bestrijdingsmiddel warfarine. En dit gen heeft de soort blijkbaar doorgegeven aan de Spaanse en Duitse muizen.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een onvermoeibare muis hebben gecreëerd?

Bijzonder
En dat is bijzonder. De Algerijnse en Spaanse en Duitse muizen zoeken elkaar eigenlijk nooit op. En wanneer ze zich kruisen dan resulteert dat vaak in onvruchtbaar nageslacht. Maar blijkbaar is er een muis door de mazen van het net geglipt en heeft deze het gen doorgegeven.

Kwijt
Het nageslacht is weer gekruist met soortgenoten en een groot deel van het buitenlandse DNA kwijtgeraakt. Maar het gen dat resistent maakt voor bestrijdingsmiddelen: dat heeft de muis gehouden.

Het voorval met de muizen toont aan dat kruisingen een veel belangrijkere rol spelen in de evolutie van dieren dan gedacht. Bovendien laat het zien dat soorten baat kunnen hebben bij een kruising met andere soorten.

Bovenstaande foto is gemaakt door Ernst Vikne (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd