Barbie beïnvloedt zelfbeeld van jonge meisjes

Ieder meisje speelt wel eens met een Barbiepop. Toch is er al lange tijd kritiek op het feit dat Barbie het zelfbeeld van meiden negatief beïnvloedt. De pop wordt door kinderen gezien als het heersende schoonheidsideaal, terwijl Barbie onrealistische maten heeft.

Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat meiden in de leeftijd van zes tot acht jaar aangeven slanker te willen zijn na het spelen met een dunne Barbie. De kinderen die spelen met de vollere Tracy-poppen zijn vaker tevreden met hun eigen lichaam dan de Barbie-kinderen.

De vier gebruikte poppen.
De vier gebruikte poppen.
De 112 meisjes die meededen aan het onderzoek speelden met Barbie en Tracy-poppen in verschillende outfits: van zwemkleding tot jurkjes. De resultaten van de verschillende experimenten waren gelijk: een Barbie-pop veroorzaakt een negatiever zelfbeeld dan een Tracy-pop. Dit effect is het grootst wanneer een kind speelt met Barbie in zwemkleding. Logisch, want in dat geval zijn de dunne benen en armen van de pop het beste zichtbaar.

Eetstoornis
De onderzoekers concluderen in het paper dat ouders, leerkrachten, artsen en psychologen het gesprek aan moeten gaan met jonge meisjes om te voorkomen dat ze een negatief zelfbeeld krijgen. Wanneer dit niet op tijd gebeurt, kan dit leiden tot de ontwikkeling van een eetstoornis. Ouders doen er verstandig aan om een pop te kopen waarvan het uiterlijk overeenkomt met dat van het kind, zoals de Lottie Doll. Deze pop lijkt op een negenjarig kind. Ze draagt normale kleren en heeft geen make-up op. Een alternatief is om kinderen met verschillende poppen te laten spelen, zodat zij leren dat ieder mens anders is.

Slechts enkele minuten
De resultaten van het onderzoek zijn schokkend te noemen. De onderzoekers stelden de kinderen slechts drie minuten bloot aan een pop. Het is bizar dat zo’n korte speeltijd het zelfbeeld van een kind beïnvloedt. Wat zijn de gevolgen wanneer een kind dag in dag uit met te slanke Barbie-poppen speelt? Onderzoekers hopen in de toekomst deze vraag te kunnen beantwoorden. Ook gaan zij zich richten op de vraag of er een verband is tussen eetstoornissen bij kinderen en spelen met Barbie’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd