Kunt u zich er maar niet toe zetten om te gaan sporten? Nieuw onderzoek wijst erop dat het misschien in de genen zit.
De onderzoekers baseren die conclusie op een experiment met muizen. Bij sommige muizen waren twee genen die essentieel zijn voor beweging, verwijderd.
Muis kan niet meer
Het resultaat van die kleine aanpassing was enorm. “Muizen houden ervan om te rennen,” legt onderzoeker Gregory Steinberg uit. “Terwijl de normale muizen kilometers konden rennen, renden de muizen zonder de genen slechts de gang in en weer terug. Het was opmerkelijk. De muizen zagen er precies hetzelfde uit als hun broers en zussen, maar binnen enkele seconden wisten we welke muizen de genen hadden en welke muizen die niet hadden.”
WIST U DAT…
Mitochondria
De genen die de onderzoekers verwijderd hadden, zijn heel belangrijk bij het bewegen. Zonder de genen hebben de muizen minder mitochondria (dat zijn de energiecentrales van cellen) en kunnen hun spieren ook minder glucose opnemen. Dat komt allemaal door een enzym: AMPK. Dit enzym wordt normaal gesproken aangestuurd door de genen die de onderzoekers verwijderden. “Als je sport dan krijgen je spieren meer mitochondria. Als je niet sport, loopt dat aantal terug. Door deze genen te verwijderen, hebben we aangetoond dat het enzym AMPK de hoeveelheid mitochondria regelt.” En als er genen missen, komt ook dit enzym (en dus de mitochondria) in het gedrang. En daardoor is sporten moeilijker, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.
Of de onderzoeksresultaten ook gelden voor mensen is onduidelijk. Dat moet uit nader onderzoek blijken. Als de studie ook voor mensen geldt, lijkt het erop dat we moeten oppassen dat we niet in een vicieuze cirkel terechtkomen. “Als we door opkomende technologieën steeds minder gaan bewegen dan daalt het basisniveau van de fitheid van de bevolking en loopt het aantal mitochondria in de spieren van mensen terug. Dat maakt het moeilijker voor mensen om te beginnen met sporten.”