Bang voor de tandarts? Wees blij dat je in de 21ste eeuw leeft!

kies

Misschien vind jij jouw tandarts een barbaar, die ervan geniet om zijn patiënten te pijnigen. Je moet echter blij zijn dat je in de 21ste eeuw leeft. 14.000 jaar geleden was een bezoekje aan de ‘tandarts’ veel minder prettig.

Zo ziet de tand er van de zijkant uit. Er is duidelijk sprake van tandbederf.
Zo ziet de tand er van de zijkant uit. Er is duidelijk sprake van tandbederf.
Wetenschappers hebben in het noorden van Italië een 14.000 jaar oude tand gevonden met een flinke holte. Toen deze persoon leefde, heeft hij een bezoek gebracht aan een tandarts om de rottende delen van zijn tand te verwijderen. Een zeer onplezierige gebeurtenis.

Ten eerste waren er 14.000 jaar geleden geen verdovingen. De patiënt voelde alles. Daarnaast gebruikte de ‘tandarts’ een steen om de rottende delen uit de tand te schrapen. Dan geven wij toch liever de voorkeur aan een moderne boor. Tenslotte werd de tand niet gevuld met een materiaal om de zenuwen te beschermen. De patiënt bleef hierna rondlopen met een holle tand. Pas 6.500 jaar geleden kwam de allereerste vulling op de markt: bijenwas.

Misschien dat onze achterachterachterkleinkinderen vinden dat tandartsen in de 21ste eeuw barbaren waren. Op dit moment wordt er gewerkt aan nieuwe technieken. Wetenschappers hopen dat plasmajets het werk van mechanische boren gaan vervangen. Plasmajets zijn efficiënter en een stuk minder pijnlijk. Zo is de plasma niet zo warm, zodat het pijngevoel draaglijker is. Daarnaast kun je in de toekomst een gaatje zelf vullen met hulp van een bijzondere tandpasta. Deze tandpasta verandert in een soort gel en vormt de ‘mal’ voor de vulling, die de tand zelf gaat maken. De gel trekt namelijk calcium aan en geeft de tand zo alle ingrediënten om weer dicht te groeien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd