Stenen van wol: sterker en milieuvriendelijker

Spaanse en Schotse wetenschappers hebben een nieuw soort steen gecreëerd door klei en wolvezels met elkaar te mixen. Deze mix werd vervolgens gemengd met alginaat, een polymeer dat gemaakt wordt uit algen. Het resultaat: stenen die sterker en milieuvriendelijker zijn dan huidige bakstenen. Bouwen we hier onze toekomstige huizen mee?

Vezels van schapenwol bieden een aantal voordelen, aldus de wetenschappers. De vezels maken stenen sterker en verlagen de droogtijd.

WIST U DAT…

…bouwvakkers in de steentijd huizen van een kleurtje voorzagen?

Een groot voordeel aan stenen van wol is dat ze niet gemaakt hoeven te worden door verhitting. Normale bakstenen worden na het drogen in een oven gebakken. Hierdoor verdwijnt al het vocht en bereikt een baksteen een optimale hardheid. Omdat stenen van wol niet gebakken hoeven te worden, kost dit proces minder energie. En als er minder elektriciteit gebruikt hoeft te worden, dan is het milieuvriendelijker.

Mensen maken al ruim 10.000 jaar huizen van klei. Het waren de Sardiniërs die in het jaar 1400 voor Christus de klei begonnen te mixen met plantaardig materiaal en keien.

Bronmateriaal

"Bricks Made With Wool" - ScienceDaily

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd