Bah: deze (resistente) microben leven in jouw magnetron

De bevindingen benadrukken de noodzaak om je magnetron regelmatig schoon te maken, vooral in huishoudens waar bepaalde microben een gevaar kunnen vormen.

Sinds de industriële revolutie hebben microben met succes steeds nieuwe, extreme omgevingen gekoloniseerd. Denk aan olie-vlekken op zee, plastic in de oceanen, verlaten industriële terreinen en zelfs het internationale ruimtestation. Het blijkt echter dat een extreme omgeving met bijzondere microben ook veel dichterbij huis te vinden is: jouw eigen magnetron.

Studie
In de nieuwe studie hebben onderzoekers microben verzameld uit dertig magnetrons: tien uit keukens van eengezinswoningen, tien uit gedeelde ruimtes zoals bedrijfscentra en wetenschappelijke instituten en tien uit laboratoria voor moleculaire biologie en microbiologie. Het team gebruikte twee methoden om de diversiteit van de microben te onderzoeken: DNA-sequencing en het kweken van 101 stammen op vijf verschillende voedingsbodems.

Microben
De onderzoekers komen tot een tamelijk onsmakelijke ontdekking. Zo blijken magnetrons ware broeinesten van microben. Het team vond in totaal 747 verschillende geslachten van bacteriën, verdeeld over 25 bacteriële groepen. De meest voorkomende groepen waren Firmicutes, straalzwammen en vooral Proteobacteriën.

Verschillen
Kortom, het lijkt erop dat magnetrons een verrassend divers ecosysteem van microben herbergen. Het team ontdekte bovendien opmerkelijke verschillen tussen de onderzochte apparaten. Hoewel de microbiële gemeenschappen in magnetrons van eengezinswoningen en gedeelde ruimtes behoorlijk op elkaar lijken, verschillen die in laboratoriummagnetrons aanzienlijk. De diversiteit was het laagst in apparaten van eengezinswoningen en het hoogste in die van laboratoria. “Onze resultaten laten zien dat huishoudelijke magnetrons meer ‘antropogene’ microbiomen hebben die lijken op die van keukenoppervlakken, terwijl die in laboratoria bacteriën bevatten die beter bestand zijn tegen straling,” aldus onderzoeker Daniel Torrent.

Huishoudelijke magnetrons
In huishoudelijke magnetrons kwamen onder andere de antibiotica-resistente bacterie Acinetobacter, de darmbacterie Klebsiella de bodembacterie Rhizobium en de wat onbekendere Bhargavaea, Brevibacterium, Brevundimonas, Dermacoccus, Pantoea en Pseudoxanthomonas voor.

Magnetrons in gedeelde ruimtes
Daarentegen werden in magnetrons in gedeelde ruimtes alleen de bodembacteriën Arthrobacter en Methylobacterium, de Rothia-bacterie, die ziektes kan veroorzaken bij mensen, vooral bij degenen met een verzwakt immuunsysteem en Enterobacter, Janibacter, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Sporosarcina en Terribacillus aangetroffen.

Laboratoriummagnetrons
Nonomuraea-bacteriën werden alleen gevonden in laboratoriummagnetrons. Delftia, Micrococcus, Deinocococcus en een onbekend geslacht van blauwalgen kwamen daar ook vaak voor, veel vaker dan in huishoudelijke magnetrons.

Gezondheid
Niet alle bacteriën die in je magnetron leven, zijn overigens onschuldig. “Sommige bacteriesoorten die in huishoudelijke magnetrons worden aangetroffen, zoals Klebsiella, Enterococcus en Aeromonas, kunnen een gezondheidsrisico vormen,” merkt Torrent op. “Het is echter belangrijk te weten dat de microben in magnetrons niet meer risico met zich meebrengen dan die op andere keukenoppervlakken.”

Zonnepanelen
Daarnaast bleken de microben die de onderzoekers in laboratoriummagnetrons tegenkwamen behoorlijk hardnekkig te zijn. Ze vertoonden sterke overeenkomsten met de bacteriën die ook op zonnepanelen worden gevonden. De onderzoekers vermoeden dat de constante blootstelling aan temperatuurveranderingen, straling en uitdroging ervoor zorgt dat alleen de meest resistente microben daar overleven.

Hygiëne
De bevindingen benadrukken dat het belangrijk is om regelmatig even een doekje door je magnetron te halen. “We raden aan om magnetrons regelmatig schoon te maken met een verdunde bleekoplossing of een desinfectiespray,” zo adviseert Torrent. “Het is ook belangrijk om de binnenkant na elk gebruik met een vochtige doek af te vegen om resten te verwijderen en gemorste etenswaren meteen op te ruimen om bacteriegroei te voorkomen.”

Maar de resultaten zijn niet alleen een beetje vies. Ze kunnen mogelijk ook een bijdrage leveren aan bepaalde biotechnologische toepassingen. Zo stellen de onderzoekers dat soortgelijke, sterke microben wellicht kunnen worden ingezet in industriële processen waar hoge resistentie tegen schadelijke omstandigheden juist handig is.

Wist je dat…
…niet alleen jouw magnetron, maar ook je keukenspons een ware hotspot voor bacteriën is? Onderzoekers troffen er al eerder honderden verschillende soorten microben aan. En de dichtheid van die microben bedroeg tot wel 5,4 miljard cellen per kubieke centimeter! Lees hier verder.

Bronmateriaal

"Microbes conquer the next extreme environment: Your microwave" - Frontiers (via EurekAlert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: Rostislav_Sedlacek van Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd