Bagagecontroleurs zien de gekste verboden objecten over het hoofd

bagage

Stel: u mag een dagje meedraaien op Schiphol, als bagagecontroleur. En dus tuurt u een hele dag naar een schermpje waarop röntgenbeelden van koffers voorbijkomen, op zoek naar verboden items als wapens, scharen en explosieven. Appeltje, eitje? Dat had u gedacht! Nieuw onderzoek toont aan dat u de meest zeldzame illegale objecten in de meeste gevallen – ondanks dat u er actief naar zoekt – over het hoofd ziet.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Psychological Science. Ze baseren hun resultaten op een spelletje voor op de smartphone: Airport Scanner. Tijdens dit spel moeten spelers virtuele bagage controleren en verboden voorwerpen als explosieven, wapens, te grote flessen vloeistof en scharen detecteren. De onderzoekers analyseerden de spelletjes die mensen tussen december 2012 en maart 2013 gespeeld hadden. Ze gingen na hoe vaak spelers erin geslaagd waren om 78 verboden objecten – waarvan sommigen zeer frequent en anderen zelden in koffers opdoken – te detecteren.

Een screenshot van het spel Airport Scanner. Afbeelding: Airport Scanner by Kedlin.
Een screenshot van het spel Airport Scanner. Afbeelding: Airport Scanner by Kedlin.
Frequentie
De proefpersonen bleken met name veel moeite te hebben met het detecteren van illegale objecten die weinig in de koffers opdoken. Van de 78 objecten waren er dertig die minder dan 0,15 procent van de keren opdoken. Deze objecten zagen de proefpersonen in 73 procent van de gevallen over het hoofd. Objecten die meer dan één procent van de keren opdoken, wisten ze daarentegen in 92 procent van de gevallen te detecteren.

Zakmessen en wapens
En dat is best zorgwekkend. Zo doken in de koffers vaak zakmessen en verkeerd ingepakte medicatie op. De spelers detecteerden die bijna altijd. Minder frequent opduikende, maar tegelijkertijd veel gevaarlijkere objecten zoals wapens zagen ze echter vaak over het hoofd. De onderzoekers denken wel te weten hoe dat komt. De spelers moesten naar een groot aantal objecten uitkijken en werden naar verloop van tijd meer gefocust op objecten die vaker opdoken. De zeldzame objecten kregen simpelweg minder prioriteit en werden dus ook vaker over het hoofd gezien. En waarschijnlijk geldt dat niet alleen voor mensen die op hun smartphone naar virtuele bagage staren. De onderzoekers stellen dat dit ook wel eens het geval kan zijn wanneer er echte bagage gecontroleerd moet worden.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek. Met name naar manieren om te voorkomen dat ook de zeer zeldzame objecten aan de aandacht van controleurs ontsnappen. “We willen beter begrijpen waarom dit gebeurt,” legt onderzoeker Stephen Mitroff uit. “Het lijkt logisch dat je geen energie wilt verspillen aan iets wat je niet vaak ziet, maar uiteindelijk wil je enkele van deze zeer zeldzame objecten wel detecteren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd