Bacteriën roepen misdadiger een halt toe

Op onze handen wonen verschillende koloniën bacteriën die per persoon sterk verschillen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat in de toekomst niet onze vingerafdrukken, maar bacteriën bewijzen dat we ergens waren waar we niet hoorden. Dat concluderen onderzoekers.

“Ieder van ons laat in het dagelijks leven een uniek spoor van bacteriën achter,” vertelt onderzoeker Noah Fierer. “Dit project is nog in een beginstadium, maar we danken dat de techniek eventueel een waardevol nieuw onderdeel van de gereedschapskist van forensische wetenschappers kan worden.”

In een test bestudeerden onderzoekers een computermuis die al 12 uur niet gebruikt was en vergeleken de gevonden bacteriën met die op de handen van de eigenaar van de muis en 270 anderen. De meeste overeenkomsten waren er tussen de muis en de eigenaar.

Volgens de onderzoekers is de test in 70 tot 90 procent van de gevallen juist, maar is het mogelijk om dit percentage door nader onderzoek nog verder op te krikken. De gemiddelde mensenhand bevat 150 verschillende soorten bacteriën. Ongeveer 13 procent daarvan is slechts op de handen van twee mensen wereldwijd te vinden.

De nieuwe techniek is een mooie aanvulling op de vingerafdruk, omdat bacteriën ook op weefsels terug te vinden zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd