Bacteriën kunnen zich verspreiden via de lucht, maar wist je dat bacteriën mogelijk duizenden kilometers afleggen?
“Uit ons onderzoek blijkt dat er een globaal mechanisme bestaat, waardoor bacteriën tussen verre plaatsen worden uitgewisseld”, vertelt wetenschapper Konstantin Serenivov van het Waksman Institute of Microbiology. Serenivov heeft bacteriën gevonden in erg heet water op afgelegen plekken. “Het is onmogelijk dat vogels of mensen deze bacteriën hier hebben gebracht,” zegt Severinov. “Het kan niet anders dan dat deze verspreiding via de lucht plaatsvindt.”
Als bacteriën in aanraking komen met virussen, dan slaan ze een herinnering hiervan op in het bacterieel DNA. Uit een analyse van verschillende Thermus thermophilus-bacteriën in Italië, Chili en Rusland blijkt dat deze bacteriën gedeelde herinneringen hebben en dus meer overeenkomst met elkaar vertonen.
Serenivov en zijn collega’s willen nu uitzoeken of er luchtbruggen bestaan. Is het mogelijk dat bacteriën via de lucht op allerlei plekken komen? De onderzoekers willen op verschillende hoogtes meten of er bacteriën aanwezig zijn in de atmosfeer en zo ja, welke bacteriën dat zijn.