Bacteriën in onze maag horen alleen bij ons

Wetenschappers hebben geprobeerd bacteriën uit de menselijke maag bij muizen in de maag te plaatsen. Maar dat liep niet zo goed af. Hun conclusie: die bacteriën horen alleen bij ons.

De bacteriën in onze maag- en darmstelsel (hierboven ziet u er één) spelen een cruciale rol. Ze zorgen ervoor dat ons immuunsysteem goed functioneert. En dit onderzoek suggereert dat deze bacteriën samen met ons geëvolueerd zijn. Ze zijn dan ook helemaal op ons mensen aangepast en functioneren niet in de magen van andere zoogdieren. Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell.

Hygiëne
Dat zou ook verklaren waarom mensen die in superhygiënische omstandigheden leven, te maken krijgen met allergieën. Bacteriën die bij ze horen, krijgen in die omgeving geen kans.

Eén op negen
“Voor elke cel die zich in jouw lichaam bevindt en jouw specifieke genetische informatie bevat, zijn er ongeveer negen ‘vreemde’ bacteriële cellen, voornamelijk in je maag-darmstelsel en zelfs op je huid,” vertelt onderzoeker Dennis Kasper. “Nu hebben we ontdekt dat deze bacteriën, die we nodig hebben voor een optimale gezondheid, bij een specifieke soort horen.”

WIST U DAT…

…een volwassene die 90 kilo weegt al snel één kilo aan bacteriën bij zich draagt?

Experiment
De onderzoekers baseren die conclusie op een experiment. Ze verzamelden een aantal muizen die geen bacteriën in het maag-darmstelsel hadden. De helft van de muizen kreeg bacteriën die van nature in het maag-darmstelsel van muizen voorkwamen. De andere helft kreeg bacteriën die in de maag en darmen van mensen voorkwamen. In beide gevallen ging het om dezelfde hoeveelheid bacteriën, met dezelfde diversiteit. En de bacteriën floreerden in beide situaties even goed. Pas toen onderzoekers weefsel van de muizen bestudeerden, stuitten ze op een verschil. De muizen met menselijke microben hadden veel minder immuuncellen. Sterker nog: hun aantal immuuncellen was vergelijkbaar met muizen die helemaal geen bacteriën in hun maag en darmen hadden.

Ratten
De onderzoekers herhaalden het experiment, maar nu werden bacteriën van ratten in de maag van muizen geplaatst. Het leverde dezelfde resultaten op: de muizen met bacteriën van ratten waren er hetzelfde aan toe als de muizen met bacteriën van mensen. “Ik was daar heel verbaasd over,” vertelt onderzoeker Hachung Chung. Hij had niet zo’n resoluut resultaat verwacht, maar gedacht dat de muizen het met de bacteriën van ratten toch ietsje beter zouden doen. Uit een derde experiment bleek tenslotte dat de muizen met bacteriën die niet bij hun soort hoorden, minder goed in staat waren om ziekteverwekkers te bestrijden.

Het zet de onderzoekers aan het denken. “Het roept nogal wat vragen op als het gaat om ons huidige overmatige gebruik van antibiotica en de ultra-hygiënische omstandigheden waarin velen van ons leven,” stelt Kasper. “Als de bacteriën die in ons leven bij ons horen en nodig zijn om ons immuunsysteem normaal te laten functioneren dan is het belangrijk om te weten of we deze belangrijke bacteriën aan het verliezen zijn. Verliezen we de bacteriën waar we mee geëvolueerd zijn?” Als dat het geval is, verklaart het mogelijk waarom zoveel mensen tegenwoordig aan een auto-immuunziekte lijden.

Bronmateriaal

"Our Microbes, Ourselves" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yutaka Tsutsumi / Fujita Health University School of Medicine (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd