Bacteriën in huisstof bepalen mate van astma

Uit recent onderzoek is gebleken dat huisstof zeer diverse soorten bacteriën bevat. Hun invloed was lang onduidelijk. Maar uit een gloednieuw onderzoek blijkt dat deze bacteriën – die met name door toedoen van huisdieren in de lucht belanden – mede de kans op astma bij jonge kinderen bepalen.

De wetenschappers verzamelden in verschillende huizen stof en ontdekten dat diverse factoren de hoeveelheid bacteriën bepalen. Zo is de aanwezigheid van katten en honden een belangrijke factor. Ook wordt de hoeveelheid bacteriën sterk bepaald door het feit of kinderen naar de dagopvang gaan of thuis spelen.

Variabelen
“Deze resultaten verschaffen ons het eerste bewijs dat dominante populaties bacteriën in huisstof beïnvloed worden door variabelen zoals huisdieren en kinderopvang,” schrijven de onderzoekers. De types micro-organismen die vandaag de dag in huis voorkomen, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van astma bij jonge kinderen.”

Astma
Het aantal mensen met astma neemt de laatste jaren sterk toe. Sommige wetenschappers wijten dat aan een veranderd immuunsysteem dat door geëvolueerde bacteriën sneller wordt geactiveerd. Van boerderijen en kinderdagverblijven wordt aangenomen dat ze astma voorkomen. Er komen immers veel bacteriën voor, waardoor het immuunsysteem daaraan gewend kan raken. Het terugdringen van de hoeveelheid bacteriën zou juist slecht zijn en astma aanmoedigen.

De onderzoekers onderschrijven dat. De blootstelling aan de door hen geïdentificeerde bacteriën zouden de respons van het immuunsysteem veranderd hebben, waardoor mensen vatbaarder zijn voor autoimmuunziektes en allergische aandoeningen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd