Bacteriën helpen BP met opruimen

Er valt een hoop op te ruimen in de Golf van Mexico. Maar BP staat er niet alleen voor: het bedrijf krijgt hulp van een aantal ijverige bacteriën. Dat blijkt uit een analyse van het water in de Golf. Tientallen verschillende soorten bacteriën zijn gek op de olie.

De verwachting is dat de bacteriën de komende tijd nog genoeg te eten zullen hebben. Hun aantal zal dan ook explosief groeien. En dat met dank aan één van de grootste olierampen uit geschiedenis.

Infecties
De hulp mag dan welkom zijn; de gevolgen zijn groot. Niet alle bacteriën zijn namelijk even goed voor mens en dier. Zo is de bacterie die cholera veroorzaakt gek op olieproducten. Toen de wetenschappers wat monsters verzamelden, zaten aan de oliedruppels nogal wat van deze bacteriën geklampt. De kans bestaat dat sommige bacteriën dieren infecteren en op latere termijn ook een bedreiging voor de mens gaan vormen.

Ecosysteem
Wanneer sommige soorten bacteriën sterk in aantal toenemen, brengt dat ook de balans in het huidige ecosysteem in gevaar. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat een bepaalde groep bacteriën na een olieramp gemakkelijk de dominantste kan worden. En dat heeft gevolgen voor andere bacteriën en dieren die met deze bacteriën in aanraking komen.

Volgens de onderzoekers zijn de bacteriën in staat om restjes olie die niet door de schoonmaakteams worden verwijderd helemaal op te ruimen. En mochten ze het op eigen kracht niet redden, dan zijn er mogelijkheden om de organismen te manipuleren. Zo kan er meststof in het water worden gegooid. Hier halen de bacteriën hun stikstof en fosfaat uit waardoor ze beter kunnen groeien en meer werk kunnen verrichten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd